Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΜΟΣΧΑΡΟ-ΚΕΦΑΛΗ

Πάντα αναρωτιόμουν ποιά είναι η σχέση μεταξύ της ηθικής /αρχών και χρήματος/εξουσίας και φυσικά ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος, μπόρεσε να την διαπιστώσει και να την ορίσει ..
Μπορώ να καταλάβω την ανάγκη για αύξηση υλικών αγαθών -αν και δεν συμφωνώ με την κατάχρηση των πόρων -εκείνο που προσπαθώ να καταλάβω είναι για ποιούς λόγους αυτή η ανάγκη γίνεται αιτία προσωπικής σκλαβιάς και αλλοτρίωσης ..
Γιατι οι άνθρωποι θέλουν περισσότερα; για να έχουν αντικείμενο συζήτησης στις ανιαρές βραδυές κάπου, όπου αναλώνονται στην σύγκριση του πλούτου τους ,άντε και σε καμμιά φιλανθρωπία βάλσαμο των ενοχών και πιθηκισμός .
Τις περισσότερες φορές θέλουν πιο πολλά, σε συγκριση με κάποιους άλλους που έχουν αυτά τα  περισσότερα ,θέλουν πιο πολλά για να μπορούν τα (καλο)(κακό)μαθημένα παιδιά τους να κάνουν και αυτά τις δικές τους συγκρίσεις ..
Μπορεί να θέλουν πολλά και απο την ανάγκη να ξεπεράσουν τις δικές τους άσχημες παιδικές εμπειρίες για να δημιουργήσουν καλλίτερες συνθήκες για τα παιδιά τους σκλαβωμένοι και υποτελείς ..
Ακόμη χειρότερα,προσπαθούν  να κάνουν περιουσία στερούμενοι τα πάντα , και ,μπορεί και  να την καταχωνιάζουν ,να την μετρούν κάθε μέρα, να την χαίρονται οι τοίχοι της τράπεζας και το βαθύ σεντούκι τους ..

Μεσα απο την αέναη διαδικασία έγιναν πόλεμοι εγκλήματα και ο ένας άνθρωπος σπρώχνει τον άλλο, η μία ομάδα την άλλη ,η μια κοινωνική ομάδα την άλλη, το ένα κράτος το άλλο, και ολοι σπρώχνουμε ατέλειωτες μάζες ανθρώπων στην εξαθλίωση, αφού οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι και πεπερασμένοι ..
Οσο λοιπόν θέλουμε να αυξάνουμε τα υλικά μας αγαθά ,τόσο κάθε μέρα θα περιορίζουμε την ύπαρξη όλων αυτών που φυτοζοούν ,τόσο πιο πολλοί θα πεθαίνουν απο την φτώχεια απανταχου της γής .
Ηρθε ο καιρός που και εμείς θα βρεθούμε σε αυτούς που δεν έχουν ούτε τα βασικά  και αντί για περισσότερα ,θα έχουν πολυ λιγώτερα ,μήπως όλοι εμείς είμαστε οι επόμενοι που θα υποφέρουν ,που θα εξαθλιώνονται ,θα περιθωριοποιούνται ;

Μέχρι σήμερα όλα όσα χαρακτηρίζουν το ανθρώπινο πνεύμα, την συνείδηση ,
δεν είχαν καμμιά ιδιαίτερη αξία, εφόσον χρησιμοποιούντο σαν άλλοθι για την επιδίωξη των υλικών αγαθών ..
Πως όμως απο τον άκρατο υλισμό θα μπορέσουμε να δώσουμε αξία και σημασία σε αυτό που και δύσκολο είναι να ορισθεί και να κατανοηθεί .
Αφού λοιπόν φάγαμε τον αγλέουρα, και τα μούτρα μας, στην απόκτηση υλικών αγαθών ,ήρθε η εποχή να αναζητήσουμε όλα αυτά που ενώ υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο τα είχαμε ..σχεδόν παραμελήσει ..

Με ποιό τρόπο όμως μπορούμε να βάλουμε λίγο αξία στην ζωή μας ;Πως ορίζονται αυτές οι έννοιες ;
Παρά το γεγονός οτι αυτά που λέμε αξίες ,είναι απλά, και φτάνει να απλώσεις το χέρι σου να ατα ακουμπήσεις ,δεν έχουν καμμιά τύχη στην κοινωνία μας .
Παιδεία ,μόρφωση κοινωνική ,γνώση των αξιών που ορίζουν ενα έθνος ,γνώση της πραγματικής ιστορίας μας απηλλαγμένη απο ιδεοληψίες (Θεωρώ πολύ πρωτοποριακή την ιδέα που θα υλοποιήσουν οι γείτονες οι Τούρκοι ,να αναφέρεται στα ιστορικά τους βιβλία και η άποψη των αντιπάλων ,μέχρι χθές εχθρών )
Παιδεία και μόρφωση δεν είναι να αυνανίζουμε το μυαλό μας ,με ιδεοληψίες και κολλήματα ,του τύπου της μεγάλης Ιδέας ,που κατέστρεψε την Ελλαδα ..
Παιδεία, είναι να μάθει το παιδί να σέβεται τον διπλανό του ,να μάθει κυκλοφορεί στο δρόμο ,να σέβεται το περιβάλλον ,να σταματήσει να παπαγαλίζει ,να πιθηκίζει ,να σταματήσει να θεωρεί οτι το σημαντικότερο πράγμα είναι τα ρούχα του συμμαθητή του ,η το αυτοκίνητο του πατέρα του φίλου του ,
αλλά  
Πριν απο το σχολείο να ασχοληθούν και οι δύο γονείς του με τα μικρά πραγματάκια που το απσχολούν  ,με τα παιχνίδια του, με τις ερωτήσεις που θέλουν απάντηση ,και όχι να μεγαλώνει με την γιαγιά και την νταντά ,την κοπέλλα γενικώς που έχουμε στο σπίτι να τα κάνει όλα, κυρίως όμως να προσθέτει στην κοινωνική μας περιουσία .
Ελευθερία ,είναι να μπορώ να λέω την αποψη μου έτσι όπως την νοιώθω ,να σέβομαι την άποψη του άλλου ,να έχω άποψη και όχι να κρύβομαι ,κάνοντας μόνο κριτική και νοιωθοντας ευχαρίστηση με τα προβλήματα του άλλου .
Αν το βράδυ δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τότε δεν είναι απο τα προβλήματα που δήθεν επικαλούμαστε ,είναι η έλλειψη ,είναι η ανεπάρκεια μας να στρωσουμε το τραπέζι και το κρεββάτι μας.
Η ζωή σου δόθηκε να την διαχειρισθείς στο μέγεθος του καθένα ,άντε και με κάποιο περιθώριο λίγο πάνω λίγο κάτω ,δεν μπορέις να την ζουλάς και να την κάνεις φυσαρμόνικα και ακορντεόν ,η κάθε ζωή έχει το δικό της μέτρο και αυτό είναι που πρώτα πρέπει να ψάξεις να βρείς .
Ο καθένας από όλους εμας κουβαλάει, όχι ενα μυαλό σε ένα κεφάλι, αλλά μια μοσχαροκεφαλή που δεν αξίζει τίποτε παραπάνω απο μια σούπα ..

Μακρυά απο το πολύ ,ξεχάστε την λέξη ,αν θέλετε ξεχάστε και το λίγο, και δείτε οτι αυτός ο δυαδισμός καταστρέφει τον άνθρωπο ,πολύ -λίγο ,μεγάλο- μικρό φθηνο -ακριβό ισιο- στραβό κ.ο.κ και ασχολειθείτε με με το ουσιαστικό ,πετάξτε τα επίθετα και τις αντωνυμίες  και ζήστε με τα ρήματα και τα ουσιαστικά και επειδή έχετε και σύνδρομα εξάρτησης χρησιμοποιείσθε λίγο τα επιρρήματα

Αχταρμάς θα μου πείτε ,συμφωνώ

ΙΑΝΟΣ




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...