Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ...ΦΥΛΩΝ

Θα ήθελα να περιγράψω την γενεαλογία της σύγχρονου μικρόκοσμου ,κάτι σαν την μυθική γιγαντομαχία που εικονίζεται στον Παρθενώνα. η ακόμη  την ιστορία του Προμηθέα -ανθρώπινη πρόνοια και του Επιμηθέα -ανθρώπινη πείρα ..
Ομως αυτό θα περιμένει ,αν και τα επεισόδεια της σειράς αυτής είναι έτοιμα ..
Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις φυλές των ανθρώπων στην Ελλάδα του 2011 ,στην χώρα του μνημονίου ,της χρεωκοπίας οικονομικής και ηθικής,  της παρακμής που όλα τ'ασκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά ..
Μια μικρή σημείωση για αυτό το περιβόητο μνημόνιο ,το κακό ,το ξορκισμένο ,ο κορσές σε παχειά κοιλιά ,για όλα αυτό φταίει, δηλαδή σαν να φταίει το όπλο για το φόνο ,η σφαίρα που έφυγε και σκότωσε ..

Πρώτη παράτήρηση ο φύλαρχος ,την έχει κάνει απο εδώ, και τον ψάχνουμε .
Δεύτερη παρατήρηση ,όλοι ασχολούνται με τα επισυμβανόμενα ,δηλαδή αναλύουν  αυτά που συμβαίνουν , κάτι σαν μνημόσυνο ,απο την άλλη όλοι προβλέπουν, κάτι συνήθως κακό, και κάθονται και περιμένουν να συμβεί, και μετά βγαίνουν κραυγάζοντας οτι το πέτυχαν ,μικρή σημασία έχει το γεγονός οτι αυτό συμβαίνει, είτε γιατί οι ίδιοι το έχουν προκαθορίσει ,είτε γιατί  ήδη συμβαίνει και το προλαβαίνουν, είτε γιατί ποντάρουν σε αυτό, είτε γιατί γεμίζουν τις τσέπες τους .
Παρατήρηση τρίτη. Εμαθαν οι άνθρωποι απο αυτά που συνέβησαν ;αντί να αλλάξουν ριζικά το τρόπο της προσέγγισης των πραγμάτων ,τί κάνουν ; φτιάχνουν αυστηρότερα συστήματα -σε κέρδος κάποιων - εξαναγκάζοντας και τρομοκρατώντας τους πολλούς
Παράδειγμα, τι έγινε μετα την 11η Σεπτ 2001 ; ακόμη πιο απάνθρωπα και αυστηρά μέτρα με τεράστιο κόστος ,αντί να κάτσουν να δούν με άλλη όπτική γωνία το πρόβλημα, πρώτα τις βαθιές αιτίες που το γεννά, και δεύτερο να αρχίσουν να σκέφτονται το απρόβλεπτο ,αυτό που πάντα ξαφνιάζει ,δηλαδή να μελετήσουμε τα σπάνια και τα ακραία προκειμένου να προσεγγίσουμε τα συνηθισμένα ..

Φυλή πρώτη
Σε αυτή ,είναι αυτοί που για κάποιο λόγο αντιλαμβάνονται τον ευατό τους κάτι σαν τον Θεό επι γής ,αυτούς θα τους βρείς στα αραχνιασμένα και οπισθοδρομικά πανεπιστήμια ,αυτοί που έχουν την δημοσιότητα, κάτι σαν αυτούς τους γελείους τηλεαστέρες και το κατιναριό της τηλεβλακείας .
Επίσης σε αυτή την φυλή, είναι και αυτοί που έχουν την οικονομική δύναμη ,αυτοί που αλλοτριώνουν και εκμαυλίζουν, αλλά κυρίως θεωρούν οτι επιτελούν ένα ιερό καθήκον, και  απαιτούν απο τους ιθαγενείς υπακοή και αυλές ..
Συνήθως όλοι αυτοί ,έχουν ενα υπεραναπτυγμένο εγώ, που στηρίζεται στην δύναμη ,κατά βάση ημιμαθείς και κολλημμένοι με εμμονές ,ενώ συγχρόνως αγανακτούν που οι άλλοι, είτε δεν τους καταλαβαίνουν ,είτε δεν τους δείχνουν με το απαράιτητο όσφυοκαμπτικό τρόπο την υποταγή τους .
Συνήθως ενεργούν νομιμοφανώς ,οδύρονται που το κράτος δεν παίρνει κεφάλια σε γκιλοτίνες στην πλατεία Συντάγματος ,και βγάζουν το κακό σπυρί για συνδικαλισμό ,δεν συγχρωτίζονται και δεν θέλουν πολλά -πολλά με τους πολλούς .....

Φυλή δεύτερη
Οι δήθεν ,η μεσαία τάξη που αυγατίζει τον πλούτο της σε βάρος της φτωχότερης ,επαγγελματίες , γιατροί ,δικηγόροι ,πανεπιστήμονες ,μεσαίοι επιχειρηματίες ,μαύρος πλούτος απο έκνομες δραστηριότητες ,νεοπλουτισμός σε ακραία μορφή ,επιδειξη, και πρόκληση.
Φοροδιαφεύγουν ασύστολα, και συγχρόνως δεν θέλουν απο κανένα να θίξει τα κεκτημένα ,τα προνόμια και τις εξαιρέσεις ,είναι η άρχουσα πολική νομενκλατούρα ,είναι οι βολευτές ,είναι η διευθύνουσα τάξη ,πληρώνει για να δείχνεται και πληρώνεται για να σιωπά και να βοηθά γενικώς .
Ολοφύρεται για την κατάντια του τόπου σε πάνελ ,σε σχοινοτενείς συζήτήσεις ,κρυφοκοιτάει για το λογαριασμό στο εστιατόριο, γιατί ακόμη και με τα πολλά χρήματα δεν μπορεί να ξεφύγει απο την πείνα των παιδικών  χρόνων ..
Είναι η φυλή των εξυπηρετήσεων, των σχέσεων ,θέλει το τραπέζωμα του πλούσιου και τον γλύφει ασύστολα και ας είναι 65 χρονών, και ας έχει ενα σκασμό χρήματα, και ας έριξε τον συνδαιτημόνα του όταν αυτός τον εμπιστεύτηκε ..
Ειναι η φυλή που έφερε το μνημόνιο και αυτοί μέχρι στιγμής το έχουν μεταβιβάσει λόγω εξουσίας στους ασθενέστερους ,αυτοί που κάνοντας μάχες οπισθοφυλακών πάνε την χώρα κατα διαόλου..

Φυλή τρίτη
Τα παράσιτα ,που υπάρχουν αφθονα στην φύση ,που ζούν και μόνο απο τους άλλους .είναι οι περιβόητοι συνδικαλιστές, που δεν δουλεύουν ποτέ ,που τα έχουν πάρει απο παντού χωρίς αιδώ ,που έχουν σβερκωθεί στους αφελείς λοιπούς εργαζόμενους ,είναι η φάρα των πολιτευτών και παρατρεχάμενων ,είναι οι γρηγορούντες που έχουν κάμει επάγγελμα το λάδωμα και το γρηγορόσημο ειτε είναι για τις πινακίδες ,είτε για τα υποβρύχια
Είναι οι συνεταιριζόμενοι, για να μην κάνουν  τίποτε ,αμόρφωτοι ,χονδροί ,που το χνώτο τους βρωμάει μπόλικο φαγητό και κρεμμύδι ,τζάμπα μάγκες ,και μπροστάρηδες σε στημένους αγώνες

Φυλή τέταρτη
Η μάζα που φοβάται ,που κρύβεται απο το ήλιο ,που δουλεύει, η είναι άνεργοι ,βρίζει σιωπηλά, είτε εκ του ασφαλούς ,που άγεται και φέρεται απο διάφορους τύπους ,πολιτικούς και παντογνώστες , σφηνώνεται μπροστά στην τηλεόραση ,ψηφίζει και πιστεύει οτι εκλέγει σαν κυρίαρχος λαός -που λέει ο λόγος -Είναι υπάλληλοι ,αγρότες ,μικροεπαγγελαμτίες ,άνεργοι ,συνταξιούχοι
Είναι η μάζα που βγάζει κυβερνήσεις, και το καλλίτερο μάγειρα στην τηλεόραση ,νοιώθουν οτι φταίει η αδικία τους ,όλοι οι άλλοι ,δεν ρισκάρουν για τίποτε ,και κρύβουν το κεφάλι τους σαν στρουθοκάμηλλοι .

Φυλή πέμπτη
Οι κάθε γής καταφρονεμένοι ,μετανάστες ,νόμιμοι και παράνομοι ,συχνά μορφωμένα άτομα ,αλλα και όντα με ρίσκο και αναζήτηση καλλίτερης μέρας ,πολύ καλοί να δουλεύουν στα κτήματα, στα σπίτια, αλλά μακρυά απο τους πολιτισμένους Ελληνες   σε γκετο ,μακρυά απο μας. Να φτιάξουμε ενα υπόγειο κόσμο και να τους έχουμε εκεί ,να ανεβαίνουν το πρωί και να τους καταχωνιάζουμε το βράδυ.

Υπάρχουν αυτές οι φυλές στην σημερινή κοινωνία ,είναι η Ελλάδα κάπως  έτσι ; βλέπουμε τον ευατό μας, κάπου σε αυτές ;
Mην φοβάστε ,αυτά όλα ειναι σε μια φανταστική χώρα ,όπου υπήρχαν φυλές ,όπου δεν υπήρχε η δημοκρατία, όπως σε μας ,και που φυσικά δεν έχουν το δικό μας πολιτισμό και ιστορία .
Εμείς ευτυχώς είμαστε Ευρωπαίοι ,καλή του ώρα του Εθνάρχη που μας έβαλε στην Δύση (Ξέρετε εσείς Ανατολη -Δύση)
Μακρυά απο μας τέτοιοι διαχωρισμοί ,εμείς μπορούμε να ξαναδώσουμε τα φώτα στην ανθρωπότητα
Εδω κολλάει ο Προμηθευς που ξανάδωσε το φως ,και που φυσικά ήταν ακραιφνής Ελλην ..

Λίχτ,Μερ Λίχτ(μην μου πειτε οτι δεν το ξέρετε; ''Φως περισσότερο φώς'' ,τόπε ο Γερμαναράς Γιόχαν Γκαίτε το 1832 πριν τινάξει τα πέταλα  ..

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ,ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

2 σχόλια:

KATERINA είπε...

Μια λέξη, ένα γράμμα, ένας τόνος. Πόσο διαφορά θα μπορούσε να κάνει;
Μια λέξη , ένα γράμμα, ένας τόνος, πόσα θα μπορούσε ν΄ αλλάξει; Πόσα θα μπορούσε να σώσει;
Διάβασα το κείμενό σου και στα πιο πολλά συμφώνησα. Είναι έτσι.
Είναι έτσι διαχωρισμένη η κοινωνία της Ελλάδας του 2011, αλλά και όλων των ετών που εγώ έζησα. Ίσως παλιά να είχαμε λιγότερους μετανάστες. Ίσως παλιά να είχαμε μικρότερες μεταξύ των φυλών αποστάσεις. Ίσως παλιά να ονειρευόμασταν εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας σαν αρχηγό της μιας από τις ισχυρότερες φυλές.
Κι όχι εμείς, αλλά όλοι οι λαοί της γης.
Μόνο που αναρωτιέμαι για κάποια πράγματα πάνω σ΄ αυτά που γράφεις.
Πάνω στην πρώτη παρατήρηση έχω ατέλειωτες ερωτήσεις.
Ερώτημα πρώτο: Ποιος είν΄ ο φύλαρχος;
Ερώτημα δεύτερο: Πράγματι έφυγε;
Ερώτημα τρίτο:
Μήπως τώρα με τις απόκριες απλώς έχει αλλάξει όψη «ο μασκαράς;»
Ερώτημα τέταρτο: Κι αν έφυγε, που πήγε;, ποιος έμεινε πίσω; Μήπως ξαναγυρίσει;, κι αυτός που ήρθε στη θέση του είναι καλύτερος; Είναι χειρότερος; Είναι ο φύλαρχος; Κι αυτόν που έφυγε, αν έφυγε, υπάρχει πράγματι κάποιος που τον ψάχνει;
Πάνω στη Δεύτερη και Τρίτη παρατήρησή σου έχω να δηλώσω τον αρχηγό.
Το νικητή.
Ένας, ισχυρός , και μοναδικός.
Με όνομα που γράφεται μόνο με κεφαλαία γράμματα.
Λέγεται ο βασιλιάς «ΦΟΒΟΣ».
Μαύρος σε χρώμα, ανίκητος σε δύναμη, κυρίαρχος στη σκέψη όλων.
Με μία μόνη αδυναμία κολλημένη σα φύλλο στη φτέρνα του που κάποτε θα τον σκοτώσει. Την πλεονεξία.
Την πλεονεξία που τον οδηγεί να σε πιέζει όλο και πιο πολύ. Να σου ζητάει όλο και πιο πολλά. Να σου φέρεται όλο και πιο σκληρά.
Κι εσύ από τον πόνο, την κούραση, την αίσθηση αδυναμίας που σε σκεπάζει κάποια στιγμή εξαντλείσαι. Και λες, παράτησέ τα. Ότι είναι να γίνει ας γίνει. Η καρδιά σου κοντεύει να σπάσει. Τα νεύρα σου είναι κουρέλια. Ο φόβος έχει σκεπάσει ακόμη και τις αισθήσεις σου,. Δε μυρίζεις, δε γεύεσαι, δε νοιώθεις, ούτε μπορείς να δεις πιο πέρα. Και τότε αφήνεσαι. Ζεις το τώρα. Τους αγνοείς. Παύεις να ενδιαφέρεσαι για όσα λένε, όπως κι εκείνοι αδιαφορούσαν τόσα χρόνια.
Και δε σηκώνεις πολλά. Γιατί δεν έχεις τίποτα να χάσεις!!
Και τότε….. παύεις να φοβάσαι.


Τότε…. μεταμορφώνεσαι εσύ σε φύλαρχο.
Γίνεται ο αρχηγός αυτού του καταρρακωμένου εαυτού σου, κι αρχίζεις να σκέφτεσαι. Να αμύνεσαι. Να αντιδράς.
Εσύ που ανήκεις κάπου. Στη φυλή Ένα, Δύο, Τρία, ή Τέσσερα, που ήδη ανακατεύονται, κι οι ανήκοντες στη μια μετακινούνται αυτόματα στην άλλη.
Το χάσμα γεφυρώνεται. Και δεν υφίσταται πόλεμος των φυλών.
Υπάρχει πόλεμος όλων με όλους.
Κι οι μόνοι που μένουν απ΄ έξω... είναι οι ως τώρα φύλαρχοι.
Οι «πρώην» νικητές.
Όσοι χειραγωγούσαν τις ανύπαρκτες πια φυλές, που όμως τώρα πια κρύβονται. Κυκλοφορούν μονάχα μεταμφιεσμένοι, βρίσκονται μόνο μεταξύ τους.
Κρύβονται στη σκιά. Δεν έχουν χώρο στον κόσμο. Κι αν στην αρχή νοιώθουν ακόμα δυνατοί, δεν έχουν πλήθος πια να κυβερνήσουν.
Ο βασιλιάς «Φόβος» είναι πια άοπλος, ανίσχυρος, μια κι οι ρακένδυτοι, χωρίς ελπίδα υπήκοοι, το μόνο που αισθάνονται, είναι αδιαφορία για όσα τους υπόσχονται , και μίσος απέναντι σ΄ αυτούς που τόσα τους έταξαν αλλά ποτέ δεν τήρησαν.
Κι ο κόσμος των φυλών μεταμορφώνεται σε κόσμο μίσους, πόνου, κακίας και αδιαφορίας. Όλοι εγκλωβισμένοι στο δικό τους πρόβλημα. Αδιάφοροι για όσα γύρω συμβαίνουν. Ο κόσμος των ανθρώπων που τόσο εύκολα μπορεί να είναι αλλιώτικος.
ΑΡΚΕΙ….
Αρκεί μια Λέξη να αλλάξουμε. Ένα Γράμμα. Έναν Τόνο.
Ρωτάς πόση διαφορά θα μπορούσε να κάνει;
Μια λέξη , ένα γράμμα, ένας τόνος, πόσα θα μπορούσε ν΄ αλλάξει;
Πόσα θα μπορούσε να σώσει;
Σκέψου το. Νοιώσε το.
Τι θα άλλαζε αν αντί για «κόσμος των φυλών», γινόμασταν «κόσμος των ΦΙΛΩΝ!» της «ΑΓΑΠΗΣ», κι υπήρχε μόνο ΜΙΑ ΦΥΛΗ!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ

IANOS είπε...

Κατερίνα καλησπέρα.Κατ'αρχήν είναι πολύ σημαντικό το γεγονός της ανταλλαγής άποψης και του modus viventi στις προσεγγίσεις μας ,όσο και του γεγονότος της συμμετοχής αυτής καθ'ευατής .
Επι της ουσίας
1.φύλαρχος .Μέχρι πρότινος είμαστε όλοι τέτοιοι ,σήμερα δεν θέλει να είναι κανένας ,αρα η φυλαρχοσύνη έχει να κάνει με την ευκολία της στιγμής κάθε φορά .
2.φύλαρχος -φόβος
Το φόβο, μας τον έχουν ενφυτεύσει ,κάτι σαν μόνιμο βύσμα στον εγκεφαλό μας ,δηλαδη δεν εξαρτάται απο εμάς ,δεν ορίζεται απο ατομικά κριτήρια,αλλά μας έχουν κάνει ακόμη και σε αυτό να νοιώθουμε ένοχοι.
3.πράγματι το παιγνίδι ,έχει να κάνει με τις λέξεις ,το τονισμό και το νοημά τους .
πράγματι ,η διαφορά ενός τόνου ,κάνει την ζωή μας ομορφότερη και την ανάσα μας καθαρότερη .
Μαζί λοιπόν ,σε μια άλλη κοινωνία ,όπου ένας τόνος μας κάνει καλλίτερους ανθρώπους

ΙΑΝΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...