Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ...ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

Αναλογίζομαι, όλες τις συμβουλές που μου έχουν δώσει, και απο αυτές πολύ λίγες με ακολουθούν σε όλη μου την ζωή .
Οι υπόλοιπες δεν είχαν καμμιά αξία, και στις περισσότερες των περιπτώσεων σωστά δεν τους έδωσα σημασία .
Οι περισσότερες είναι του τύπου ''να είσαι μετρημένος ,να είσαι λογικός και να είσαι ταπεινός ''  και πάντα αναρωτιόμουν  τι ακριβώς σήμαιναν όλα αυτα ,τι σημαίνει ταπεινός, και μετρημένος ,ποιός ηλίθιος είχε μετρήσει την λογική μου και την είχε βρεί λειψή .Ταπεινός είναι αυτός που βρίσκεται χαμηλά ,δηλαδή μου λέγανε, άκου, αφού εμείς δεν μπορούμε ψηλά να πετάμε ,εσύ δεν μπορείς να είσαι διαφορετικός, πρέπει να είσαι ίδιος ,ουτιδανός (ανάξιος λόγου ,ου μη ικανός ) . 
Απο την άλλη, είχα μάθει στα σχολειά και στα βιβλία οτι η εμπειρική πραγματικότητα δεν είναι ποτέ μετρημένη ..
---------------------------------------------------------------------------------------------
(Παρένθεση,) και λίγα λόγια για την εμπειρία και τις εμφυτες ιδέες..
A priori ,χαρακτηρίζεται η γνώση που αποτελείται απο έμφυτες ιδέες που προηγούνται της εμπειρίας,δηλαδη υπάρχουν μέσα μας κατά την γεννησή μας . Υπέρμαχος αυτής της φιλοσοφικής άποψης  ήταν ο Πλάτων .
Α posteriori ,η γνώση που προέρχεται απο την εμπειρία ,
Ο πιο γνωστός υπέρμαχος αυτής, υπήρξε ο Αγγλος φιλόσοφος Τζών Λόκ ,ο οποίος θεωρούσε πηγή γνώσης, την εμπειρία ,εισάγοντας την έννοια tabula rasa Δηλαδή άγραφο χαρτί ,πάνω στο οποίο καταγράφονται οι εμπειρίες της καθημερινότητος .
Αλλωστε όσοι μας ξέρουν ,την έχουν ακούσει πολλές φορές να την λέμε .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το να είναι κανείς εμπειρικός δηλώνει οτι αποτυπώνει την πραγματικότητα οσο πιο πιστά γίνεται .
Το να είναι έντιμος, συνεπάγεται να μην φοβάται ούτε την εικόνα ούτε τις συνέπειες, του να είναι ιδιόρυθμος ,να λέει την άποψη του ,να είναι ο ευατός του και όχι τα καλούπια που οι άλλοι έχουν φτιάξει για τον ευατό τους, και θέλουν να κλείσουν όλο το κόσμο σε αυτά.
Εχει γραφεί κάτι γιαυτό ..ο Ιβάν ο Τρομερός έβαλε να εκτελέσουν τον εξ απορρήτων καλογερό του, επειδή του έδινε απρόσκλητες και ηθικολογικές συμβουλές ....

Συνήθως, η κοινωνία γύρω μας καθοδηγείται απο τους μέτριους ,απο τους ανθρώπους του μέσου όρου ,απο τους ισορροπιστές .Εδώ η μετριότητα των πολλών βαραίνει την πλάστιγγα .Η άλλη μεγάλη κατηγορία περιλαμβάνει είτε νάνους, είτε γίγαντες ,συνήθως δε,έχει πολύ μικρό αριθμό γιγάντων, και μεγάλο αριθμό νάνων ..

Ας κάνουμε την εξής παραδοχή ..
Εχουμε δύο χώρες στην μιά κυριαρχούν οι μέσοι όροι -οι πολλοι, και 
στην άλλη έχουμε γίγαντες-οι λίγοι ..και ας εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε μιας.. 
Στην πρώτη. 
-Οποιος κερδίζει, παίρνει μικρό τμήμα απο την συνολική πίττα. 
-Βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό, που εννοούμε ισότητα .
-Το σύνολο δεν καθορίζεται απο ένα μόνο γεγονός .
-Οταν την παρατηρείτε (την χώρα αυτή)  επι ένα χρονικό διάστημα, ξέρετε τι   συμβαίνει
-Εχετε την ''τυραννία του συλλογικού ''.
-Η ιστορία σέρνεται .

Στην δεύτερη
-Οποιος κερδίζει, τα παίρνει όλα. 
-Κυριαρχείται απο την ανισότητα ,όπου ο νικητής τα παίρνει όλα. 
-Το σύνολο καθορίζεται απο μικρό αριθμό ακραίων γεγονότων 
-Χρειάζεται πολύς χρόνος να καταλάβετε τι συμβαίνει. 
-Εχετε την ''τυραννία του τυχαίου''. 
-Η ιστορία προχωράει με άλματα .

Ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχει, είτε η μία χώρα ,είτε η άλλη ,η ακόμη η μία να ήταν στην Ανατολή και η άλλη στην Δύση ,να μην έχουν καμμιά επικοινωνία μεταξύ τους .
Το πράγμα στραβώνει όταν κάτοικοι της μιάς χώρας αναμιγνύονται με τους κατοίκους της άλλης ,όπου οι δεύτεροι /λίγοι /πρωτοπόροι ,εκμεταλεύονται τους πρώτους /πολλούς /μέτριους ,εκτοξεύουν με εκθετικό τρόπο τα πλεονεκτήματά τους συσωρεύοντας πλούτο και δύναμη.
Απο την άλλη ,για τους πρώτους δεν περισσεύουν αρκετά, ώστε να ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες ..
Μέσα απο αυτή την διαρκή ανισότητα που σπειροειδώς μεγαλώνει ,το σύστημα είναι σε διαρκή αναταραχή και διευρύνεται το αίσθημα της έλλειψης (ούτως ειπείν ,αδικία )

Τι μένει απο όλο αυτό το μπέρδεμα ,να πιστεύουν οι πρώτοι /πολλοί ,οτι θα μπορούσαν να γίνουν ''οι εκλεκτοί'' ,να βιώσουν το όνειρο (ελπίδα ) αυτό που λέγεται αμερικάνικο όνειρο .Φυσικά οι πιθανότητες να γίνει αυτό είναι απειρολάχιστες .
Ομως ακόμη και εαν συμβεί ,απλώς συντηρείται το όνειρο για την συνέχεια ,έχει σοφά εγκλωβίσει τους πολλούς σε  αυτή την ουτοπία ..

Εμείς, δεν θα θέλουμε να βάλουμε ταμπέλλες και να κατατάξουμε τους ανθρώπους στην πρώτη η δεύτερη χώρα ,,ομως ας μην επιτρέψουμε να υπάρχουν μόνο κοντοί άνθρωποι ,όταν μπορούν και θέλουν οι ίδιοι να είναι ψηλοί.

ΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...