Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ

Σημερα θα σας παραθέσω ενα κείμενο του γνωστού( ;)σοφιστή Πρωταγόρα ,απο τα Αβδηρα ,(όπως και ο Δημόκριτος ),φίλος του Περικλή και αγαπημένος φίλος του Πλάτωνα .
---------------------------------------------------------------------------------------------
Οταν οι θεοί έπλασαν τα ζωντανά όντα ανέθεσαν στον Προμηθέα και στον Επιμηθέα να τα στολίσουν ,και να τους μοιράσουν τις σωστές στο καθένα ιδιότητες .Ο Επιμηθεύς όμως παρά το γεγονός οτι δεν θα τον έλεγες και ξουράφι μυαλό ,έπεισε τον Προμηθέα να αφήσει αυτόν να κάνει την διανομή, και έτσι άρχιζε να εφοδιάζει το κάθε γένος με τις δυνάμεις και τα όργανα που εξασφάλιζαν την επιβιωσή του .Επειδή ,όπως είπαμε δεν ήταν και πολύ σαίνι ,καταξόδεξε χωρίς να το πάρει είδηση τις ιδιότητες στα άλογα ζώα ,και του έμεινε ακόμη ανεφοδίαστο το γένος των ανθρώπων και δεν ήξερε τι να κάνει .Τότε ανέλαβε ο Προμηθεύς να κάνει επιθεώρηση και βλέπει τα άλλα ζώα να τα έχουν όλα ταιριαστά και τον άνθρωπο τον βλέπει γυμνό ,ξυπόλητο ,χωρίς στρωσίδι και χωρίς όπλο..Τον λυπήθηκε, και αποφάσισε να  μπεί κρυφά στο εργαστήρι της Αθηνάς και του Ηφαίστου απ'όπου και έκλεψε την φωτιά και τις τέχνες της Αθηνάς .Επειδή λοιπόν ο άνθρωπος κρατά απο θεική μοίρα ,μόνος απο τα ζώα, πίστεψε σε θεούς και προσπαθούσε να ιδρύει βωμούς και αγάλματα και στην συνέχεια  βρήκε κατοικίες ,ενδύματα ,και τροφές .Ομως ακόμη ζούσαν διασκορπισμένοι και υπέφεραν απο τα θηρία  αφού αυτά ήταν πιο δυνατά .Επεδίωξαν λοιπόν να συγκεντρωθούν όλοι μαζί ,χτίζοντας πόλεις .Οταν όμως μαζευτήκαν αδικούσαν ο ένας τον άλλον ,πολέμούσαν μεταξύ τους και καταστρέφονταν .
Στην δύσκολη αυτή κατάσταση τους έσωσε ο Δίας .''Οπως πάνε αυτοί ,το γένος τους θα εξαφανιστεί απο το πρόσωπο της γης '' και για να τους σώσει απο την καταστροφή  στέλνει τον Ερμή να φέρει στους ανθρώπους την αιδώ και την δικαιοσύνη .Ο Ερμής ρωτάει τον Δία ''δεν μου λές ρε φαδερ, με τι τρόπο να τις μοιράσω στους ανθρώπους ,όπως ας πούμε έχουν μοιρασθεί οι άλλες τέχνες; "'
Τούτες, έτσι είχαν μοιρασθεί ,ενας που ξέρει ιατρική είναι αρκετός για πολλούς που δεν την ξέρουν, και όλες οι άλλες κάπως έτσι..
Ο Ζεύς εξυσε την γκλάβα του και απεθάνθη .''Να τις μοιράσεις ίδια σε όλους και να έχουν όλοι το μερίδιο τους, και να βάλεις νόμο απο μέρους μου ,όποιος δεν είναι ικανός να μετέχει στην δικαιοσύνη και στην ντροπή να τον σκοτώνουν σαν αρρώστια για την πόλη.'''
----------------------------------------------------
Ηθικό δίδαγμα πρώτον
Ο Πρωταγόρας πίστευε, οτι υπάρχουν μέσα στον άνθρωπο φυσικές καταβολές, που όταν καλλιεργηθούν με την αγωγή, θα τον οδηγήσουν στην ειρηνική συμβίωση με τους ομοίους του και την κοινωνική ευημερία .

Ηθικό δίδαγμα δεύτερο
Η ηθική και το δίκαιο -όχι ως κανόνες συμπεριφοράς η ως θεσμοθετημένες διατάξεις -αλλά ως η ηθική συνείδηση η μία (ντροπή-αιδώς) και το αίσθημα δικαιοσύνης η άλλη ,είναι προυποθέσεις και τα θεμέλια της συλλογικής ζωής και αυτά είναι όροι και εγγύηση του εξανθρωπισμού του ανθρώπου.
Χωρίς την αιδώ, την ντροπή δηλαδή ,που αισθάνεται ο άνθρωπος (αυτός και μόνο απο όλα τα άλλα ζώα),όταν απο αδυναμία η αμέλεια αδυνατεί να δαμάσει τα πάθη του, ξεπέφτει στην εκτίμηση των άλλων και προπάντων του ευατού του ,και χωρίς την αυθόρμητη εξεργεσή του όταν βλέπει οτι αδικείται (και κατ'επέκταση οτι αδικεί τον συνάθρωπο ) ,οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συμβίωσης είναι αδύνατη ,και καταλήγει να είναι ζούγκλα, όπου σε αυτή πάλι αδύνατος και ευάλωτος είναι .

Ηθικό δίδαγμα τρίτο
Το ηθικό αίσθημα και το αίσθημα του δικαίου είναι έμφυτα στον άνθρωπο ,τα χάρισαν οι ''θεοί'' στόν άνθρωπο ,ανεξαίρετα ,χωρίς διακρίσεις .
Και τελικά εαν δεν υπήρχε αυτό το ζευγάρι της αιδούς και της δικαιοσύνης  ο άνθρωπος ,θα ήταν ενα αξιολύπητο ζώο ,αδύνατο ,άοπλο και θα είχε εξαφανισθεί ..

Τι προσπαθεί να πεί ο ποιητής με όλα αυτά ;
Οτι έχουμε όλοι μας ,με την ίδια αναλογία εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να διαφέρουμε απο τα υπόλοιπα ζώα .Το μόνο που χρειάζεται είναι η αφύπνιση και η κατανόηση των τεράστιων δυνατοτήτων που έχουμε ,αρκεί να σηκώσουμε λίγο την μέση μας ,να βγάλουμε το κεφάλι μας απο το βάλτο που έχουμε (η μας έχουν ) σπρώξει .
Μακρυά απο τα υλικά αγαθά που είναι αποτέλεσμα της εκμετάλευσης των ''ταλέντων '' και των ''τεχνών'' που ενώ ήταν προνόμιο των λίγων για να υπηρετούν τους πολλούς, κατέληξαν να είναι το μέσο της καθυπόταξης των πολλών ,ενώ συνάμα η δημιουργία των προτύπων που αυτοί καθιέρωσαν οδήγησαν και εξακολουθούν να οδηγούν το σύνολο των ανθρώπων σε αυξανόμενες ανάγκες που δεν προσφέρουν παρά παροδική και στιγμιαία ευχαρίστηση ..

Αυτά που μας λείπουν, δεν περισσεύουν στον κήπο της κας Μέρκελ ,έτσι που εαν τα παίρναμε θα μας έλυναν το προβλημά μας ,αλλά αυτά που εμείς έχουμε μέσα μας και πρέπει να μοιραστούμε με τους κηπουρούς του κήπου της εν λόγω κυρίας ..
Οι μύθοι ,οι σοφιστίες ,η φιλοσοφία ,η σκέψη ,και η γνώση που είναι γραμμένα σε αυτά τα μάρμαρα που σουλατσάρουμε εμείς οι ανάδελφοι Νεοέλληνες ,είναι σήμερα επίκαιρα πάρα ποτέ .

Αμπελοφιλοσοφίες θα μου πείτε ,εγώ το απόγευμα θα πρέπει να πληρώσω τα κοινόχρηστα ,και επειδή δεν τα έχω θα αποσυναρμολογήσω το κοδούνι της εξώπορτας ..
Μεγάλο και σοβαρό το προβλημά σου φίλε μου ,αλλά εαν δεν γίνει κάτι,και δεν το κάνεις εσύ,  την επόμενη χρονιά θα κρύβεσαι στο υπόγειο όχι κρυπτόμενος απο τον διαχειριστή της πολυκατοικίας σου, αλλά απο τον Γερμαναρά εισπράκτορα που δεν θα είναι καθόλου ευγενικός ,μαζί σου ..
Και μην μου πείς αυτό το κλαψάρικο ''οι άλλοι τα φάγανε ,η εγώ δεν φταίω'' γιατι σε πήρε το μάτι μου πριν απο καιρό να ξεροσταλιάζεις για μια θεσούλα σε εκείνο τον δήθεν γνωστό σου ,εκείνο τον ψηλό και άχαρο, που τον παρακάλαγες να του κάνεις το τραπέζι.

Ας ψάξουμε αυτά που δεν έχουν κόστος ,είναι δικά μας και πρέπει να είναι τα πρώτα που θα ξαναζεστάνουν την καρδιά μας .

Ας ασχοληθούμε με αυτό το ζευγάρι...

Την αιδώ (ντροπή ) και την δικαιοσύνη ,απο όλους, για όλους

Αμήν

ΙΑΝΟΣ ΙΙ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...