Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ / ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ -ΑΝΘΡΩΠΙΑ

Με αφορμή όσα συμβαίνουν αυτές τις τελευταίες μέρες στο αραβικό κόσμο αλλά και στην Ιαπωνία μπορούμε να προβληματιστούμε σοβαρά ,να ξανασκεφτούμε για αξίες και για τον άνθρωπο .
Τόσοι ''Μαύροι κύκνοι'' μαζεμένοι, τόσα απρόβλεπτα γεγονότα πάνε απο μόνα τους να ανατρέψουν την συνηθισμένη μας ραστώνη και την βολεμένη παρακμή μας .

Ποίος θα περίμενε οτι μια χούφτα ξυπόλητοι άραβες θα έριχναν μέσα σε ένα μήνα απο την εξουσία ,καθεστώτα όπως αυτά της Αιγύπτου ,Τυνησίας και να τρίζουν κάποια άλλα όπως στο Μπαχρέιν απο την μιά, και ποιός δεν θα περίμενε να συμβεί το ίδιο και στην Λιβύη ,όπου η επανάσταση των γιασεμιών καταπνίγεται στο αίμα.Οπου επίσης ο παντοδύναμος αλλά γυμνός βασιληάς Ομπάμα υποστηριζε μέχρι τέλους τον Μπουμπάρακ και αυτός έφυγε, και ήθελε να διώξει  απο την αρχή τον Καντάφι και αυτός θα μείνει ,για να μας βγάζει την γλώσσα με την παραφροσύνη που κουβαλάει και ανέχεται ο σύμπαν πολιτισμένος -λέμε τώρα -κόσμος .

Αρα ,ποιός μπορεί να μην μείνει έκθαμβος με την έλευση του τυχαίου, του απρόβλεπτου ,γεγονότα που κανένας εξυπνάκιας σοφός πουθενά ,μυρουδιά δεν πήρε.

Τις τελευταίες τρείς μέρες ζούμε την εποχή της Πομπηίας ,με όσα συμβαίνουν  στην χώρα του Ηλιου ,η μεγαλοπρέπεια του απρόβλεπτου ,η τιμωρία της φύσης ,η καταδίκη του πολιτισμού και των μέσων που ανίσχυρα και ανίκανα δεν μπορούν παρά να υποκλίνονται στο δέος της καταστροφής .
Κανείς δεν μπόρεσε να το προβλέψει ,το πολύ ''ηξεραν'' για ένα σεισμό μεγάλο ,αλλά σιγα τα λάχανα για τους Ιάπωνες, αυτό ήταν ένα ακόμη συνηθισμένο καθημερινό γεγονός .
Δεν είναι η τιμωρία του Θεού η  προφητείες που επαληθεύονται, που κάποιοι γραφικοί τσαμπουνάνε ειδικά προς Αμερική μεριά ,είναι η θεωρία του χάους ,είναι η θεωρία του απρόβλεπτου ,είναι αυτό που φέρνει το καινούργιο ,συνήθως μέσα απο την καταστροφή των υλικών αγαθών, και των ανθρώπων που βάσισαν την ζωή τους μόνο σε αυτά .

Ομως, μέσα σπο την εξέγερση των Αράβων όλων των ηλικιών ,ανθρωποι ,χωρίς πολιτική καθοδήγηση ,χωρίς θρησκευτικά κίνητρα το ίδιο και μέσα απο την καταστροφή των υποδομών στην Ιαπωνία ξεπήδησαν οι χαμένοι θησυαροί ,και πάνω απο όλα η ανθρώπινη αλληλεγύη ,ο ένας δίπλα στον άλλο ,όλοι για όλους ,μαζί στο όνειρο για μια καλλίτερη μέρα οι μέν, και για την αντιμετώπιση της καταστροφής οι άλλοι .

Τι αποδεικνύεται με αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα .
Οι άνθρωποι βασίζονται στα υλικά αγαθά του πολιτισμού τους ,και είναι αδιάφοροι ,υπερόπτες ,ανήθικοι ,όταν τα πράγματα είναι ειρηνικά και ήσυχα, και είναι αλληλεγγυοι ,ενδιαφέρονται ,πονάν όταν συμβαίνουν καταστροφές η όταν πολεμάν πλάι-πλάι για ένα στόχο που δεν είναι το προσωπικό τους συμφέρον πάνω απο όλα .

Ομως και η πατρίδα μας είναι σε μεγάλο κίνδυνο και ας μην το έχουμε καταλάβει και όμως δεν κάνουμε τίποτε ,εκτός και εαν κανείς υπολογίσει οτι η φημολογία για την πτώχευση της 25ης Μαρτίου θέλουμε πράγματι να επαληθευτεί ,κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία .
Αυτό σημαίνει οτι προτιμάμε την καταστροφή σαν λύση ,την έχουμε σχεδόν αποδεχθεί ,την εξορκίζουμε με μάγια και φωνές ,αλλά συγχρόνως κάνουμε οτι είναι δυνατόν για να συμβεί ,συνεχίζουμε να μην θέλουμε να αλλάξουμε σε τίποτε την μίζερη ζωή μας .

Περιμένουμε την καταστροφή να είναι αυτή υπεύθυνη για την αλλαγή στην ζωή μας ,για σκύψουμε ο ένας στον άλλο ,να ενδιαφερθούμε για τον διπλανό μας, και συνεχίζουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι μόνοι τους στα σπίτια και είναι η μυρωδία τους ,αναγγελία της αφασίας μας, σαν την περίπτωση του Μανώλη Ρασούλη .Αυτός ο'' πολιτισμός ''είναι ο άγγελος θανάτου για την συμφορά που θα μας βρεί αν δεν επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και την ηθική βάση πάνω ση οποία σήμερα ξοδεύουμε ασύστολα την ζωή μας .
Σήμερα δεν δίνουμε καμμιά μάχη ,αφού όλοι ξέρουμε οτι μια μάχη που δεν δίνεται είναι εκ προοιμίου χαμένη

Αφιερωμένο στους φίλους, που άνθρωποι παλεύουν να μείνουνε..
Το ΑΝ (το πιο δημοφιλές ποίημα του κόσμου του Κίπλινγκ ,σε παρωδία απο τον Κ.Βάρναλη

'''Αν μπορείς την παλαβή να κάνεις ,όταν οι άλλοι σου κάνουν το γνωστικό και όλοι σε λένε φταίχτη
αν δεν πιστεύεις τίποτε και άλλοι δεν σε πιστεύουν ,αν σχωρνάς όλα τα δικά σου ,τίποτε των άλλων
κι'αν το κακό που πάς να κάνεις ,δεν το αναβάλλεις ,
κι'αν όσα ψέμματα σου λέν με πιότερα απανταίνεις ,και αν να μισείς ευφραίνεσαι κι όσους δεν σε μισούνε ,κι αν πάντα τον πολύξερο και τον καλόνε κάνεις ......

Δικά σου θάναι τούτα της γής μόλα τα κάλλη πούχει κι'έξοχος θ'ασαι κύριος ,αλλά Ανθρωπος δεν θάσαι....'''''

ΔΕΛΦΙΝΟΣΗΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...