Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ

Σήμερα μπήκαμε στην σαρακοστή ,μια ακόμη ενδιάμεση περίοδο περιμένοντας την επόμενη γιορτή που είναι το Πάσχα ,αργίες ,βόλτες ,φαγητό, και μετά πεντηκοστή και παέι λέγοντας ..
Δείχνουμε να μην ζούμε το σήμερα ,αλλά το αναμενόμενο γιορτινό αύριο ,σαν σε ταινία προσεχώς .
Αφού δεν ζούμε το σήμερα ,δεν μας ενδιαφέρει και τόσο για την κάθε στιγμή, και ενώ βρισκόμαστε στη μέση του ποταμού ,είμαστε σίγουροι οτι εύκολα και βολικά θα περάσουμε απέναντι.
Το ποτάμι όμως αυτή την εποχή έχει φουσκώσει επικίνδυνα και η ασφαλής διέλευση απέναντι είναι αδύνατη .Εχουμε δύο επιλογές ,η μια να παλέψουμε με νύχια και με δόντια να μην παρασυρθούμε, και η άλλη είναι να παραδοθούμε αμαχητί και να χαθούμε στην επόμενη στροφή, που μόνο καταράχτες χάσκουν ..

Είμαστε λοιπόν μπροστά στην επιλογή να προσπαθήσουμε να ζήσουμε, και σε αυτή, να παρατηθούμε .
Η τυπική χρεωκοπία είναι μπροστά μας ,αυτό είναι σίγουρο ,σήμερα, αύριο ,το πολύ μέχρι το 2013 .
Απο την μιά έχουμε την εξουσία, κυβέρνηση, κόμματα ,οργανώσεις ,πνευματικοί ταγοί ,εκκλησία και απο την άλλη ο λοιπός κόσμος που δεν έχει καμμιά εξουσία και δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τον ευατό του .
Η μεν εξουσία, συμπεριφέρεται σαν μην καταλαβαίνει τίποτε ,κρύβεται ,δεν συνεργάζεται κανείς με κανένα ,δείχνει ενδιαφέρον μόνο για την ατομική εικόνα του καθενός ,μοστράρεται στην τηλεόραση πιστεύοντας οτι το πιο σημαντικό είναι η επανεκλογή του απο  τον λαουτζίκο ,αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο .Η κυβέρνηση είναι ενα μάτσο ιδιοτελών και μικρών ανθρώπων και ο τρίτος Παπανδρέου είναι η απόδειξη της κληρονομικής ανικανότητας .Ο παππούς αλλα έλεγε και άλλα έκανε πουλώντας την αριστερά στους ξένους, και στην συνέχεια συνέχεια συγχωρήθηκε στην κολυβήθρα των αμαρτιών της δεξιάς και του παλατιού, σαν λαοπρόβλητος ηγέτης .Ο πατέρας έβαλε άλλους διαχωρισμούς και ενσυνείδητα πήγε να φτιάξει ενα σοσιαλισμό για μια φανταστική χώρα .Εβαλε ψευτοδιλήματα,και είναι υπόλογος για όλα τα εθνικά ελατώμματα ,όπου η εννοιες δικαιώματα ,κίνητρα ,δημιουργία, μεταφράστηκαν στην αρπαχτή ,στο Τσοβόλα δώστα όλα ,στην κομπίνα ,στην δημιουργία μιας νέας υποτίθεται τάξης ,που μόνο δυστυχία έφερε στην χώρα ..
Και ο εγγονός ,που η μοίρα τόφερε, να είναι αυτός που θα πρέπει να κλείσει την πόρτα ..
Δεν αξίζει καν το κόπο να συζητήσουμε για όλο τον υπόλοιπο συρφετό ,της αξιωματικής ανοησίας και επιπολαιότητας ,τους καλοζωισμένους  αριστερούς, που ελέγχοντας τα πανεπιστήμια έχουν πάει την παιδεία πενήντα χρόνια πίσω ,διεκδικούν τα πάντα για όλους ,ζώντας με κρατικό χρήμα ,με υβριδικά αυτοκίνητα και κρατικές επιχορηγήσεις ,και πάει λέγοντας.

Απο την άλλη ο ''λαός'', οι πολλοί ,που βολεύονται να επιρρίπτουν τα πάντα στους άλλους ,να λουφάζουν στα λίγα που τους δίνει το σύστημα ,να θέλουν να υπάρχει το κράτος της ρεμούλας, αφού έτσι παίρνουν το μερίδιο τους ,και η ζωή συνεχίζεται ..

Ετσι είναι, και έτσι ήταν πάντα ..Η απόφαση όμως για να μην πνιγούμε όλοι και να το παλέψουμε, πρέπει να είναι η μόνη μας επιλογή
Πρέπει να φτιάξουμε ενα ''κίνημα'' που θα έχει αρχές, που θα έχει ηθική, και θα έχει ευθύνες για τον καθένα μας. Μην αφήσουμε την χώρα αυτή να οδηγηθεί στην δυστυχία και την μαζική φτώχεια ,μην υποθηκεύσουμε περισσότερο την ζωή των επόμενων γενεών ,έλεος, οι πιστωτικές κάρτες των παιδιών έχουν φρακάρει απο δικές μας αγορές πού θα αναγκαστούν να πουληθούν κιάλλο, για να τις ξεπληρώσουν .

Ας δοκιμάσουμε να σηκώσουμε το ήλιο ,ας βάλει ο καθένας λίγο πλάτη .
1.ας απαιτήσουμε την αλήθεια ,αυτή που πονάει ,αυτή που αφορά τα πράγματα συνολικά ,την κατάσταση της χώρας ,αλλά και την αλήθεια που αφορά όλους μας ατομικά .
2.ας σταματήσουμε να θέλουμε να ξεφύγουμε απο το σύστημα ,απο τους νόμους -όσο κακοί και νάναι -δεν είναι η ωρα να συζητάμε, αν υπάρχει αδικία στο σύστημα ,ναι υπάρχει και είναι μεγάλη,
δεν μπορούμε να καταπατάμε οτι δεν μας βολεύει ,να περιφρονούμε την ελευθερία του άλλου.
3.ας ξαναδούμε, όλα αυτά που μας ανήκουν, και είναι πολύ σημαντικά σαν χώρα ,σαν ιστορία ,σαν παράδοση ,ας ξαναδούμε πότε ο Ελληνας έφτιαξε πολιτισμό και ας προσπαθήσουμε να το ξανακάνουμε ,και ας προσπαθήσπουμε να τον γνωρίσουμε .
4.ας αποφασίσουμε να προωθήσουμε ανθρώπους που έχουν τον τεκμήριο της ακεραιότητος ,που δεν είναι παιδιά κανενός ,που έχουν την κατάρτιση, και την όρεξη να προσφέρουν στην εθνική προπάθεια
5.ας πετάξουμε στην φωτιά την τηλεόραση, και τα φτηνά μέσα ,και εαν αυτό δεν είναι για όλους εφικτό ,ας επιλέγουμε να βλέπουμε οτιδήποτε μας χαλαρώνει ,μας δίνει ενα κόκκο γνώσης,
δέστε μια καλή ταινία ,μια καλη θεατρική παράσταση ,είναι και φθηνά πιά
Ακούστε ραδιόφωνο ,ακούστε μουσική ,διαβάστε μια εφημερίδα για ενημέρωση ,μην παγιδεύεστε στα θυμικά ενστικτα που προκαλούν οι κίτρινες φυλλάδες ,και μην πιστεύετε αυτούς που πληρώνονται να σας αποπροσανατολίζουν ,με στημένα σχόλια..
6.να έχετε άποψη δική σας ,μην μεταφέρετε σχόλια και συζητήσεις καφενείου σαν γεγονότα, και μην πιστεύετε στις θεωρίες συνωμοσίας ,απο όπου και να προέρχονται
7.μην εμπιστεύεσθε κανένα περισσότερο απο τον εαυτό σας ,αξίζει πιο πολύ απο τον οποιοδήποτε που ανέλαβε την εργολαβία να σας πείθει .Φτιάξτε ενα ζωτικό χώρο γύρω σας ,κάντε ενα καθημερινό απολογισμό και βάλτε ενα στόχο για αύριο ,μικρό ασήμαντο.
8.σταματήστε να εντυπωσιάζεσθε απο τα ακριβά και πολυτελή πράγματα ,όσοι τα έχετε, μην τα επιδεικνύετε, και όσοι δεν τα έχετε, μην τα επιθυμείτε.Καμμία διαφορά δεν κάνει ενα ακριβό πουκάμισο απο ενα  άλλο που κάνει την ίδια δουλεά ,σκεφτείτε πόσα αδεινά ακριβά πουκάμισα υπάρχουν .
9.δείξτε αγάπη στους ανθρώπους που είναι δίπλα σας ,κατ'αρχήν στα παιδιά σας ,πιο πολύ χρόνο μαζί τους ,πιο πολύ παιχνίδι γιαυτά, λιγώτερες κοινωνικές ανοησίες .
10.αγαπήστε την Ελλάδα ,το αξίζει ,αγοράζετε μόνο ελληνικά προιόντα, και όχι εισαγώμενες ακριβές αηδίες , επιδιώξτε να την μάθετε ,να καταλάβετε επιτέλους ,οτι εδώ και πολιτισμός υπήρξε ,και φώς ατέλειωτο υπάρχει ,και της αξίζει περισσότερο σεβασμός και ενδιαφέρον .

Θα μου πειτε αυτονόητα όλα ,και όσα μας συμβαίνουν και  όσα πρέπει να γίνουν ..
Σωστά .Ομως σήμερα με την χρεωκοπία στην πόρτα μας ,τα αυτονόητα χρειάζεται να επιβεβαιωθούν και να γίνουν πράξη .

Και όπως λέει ο Οδυσσέας Ελύτης
''Τράβα μόνος σου ο ίδιος κι'οσο πιο δυνατά μπορείς το σχοινί που ανεβάζει το καλαθάκι σου στα πιο εμπιστευτικά σου Μετέωρα.'''

ΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...