Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ..ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ



Τα παρακάτω έχουν γραφεί είκοσι χρόνια πριν, για άλλες ανάγκες ,καμμία σχέση δεν μπορούν να έχουν με την σημερινή εικόνα της κοινωνίας μας ,μπορεί να είναι κείμενα του ίδιοι ανθρώπου σίγουρα δήλωναν και τότε ανησυχίες, αλλά ...ήταν αλλού........................



ΙΑΝΟΣ





''Ο Δίας για να θεραπεύσει την επιπολαιότητα του Επιμηθέα και την απερισκεψία του Προμηθέα ,έστειλε στους ανθρώπους δύο αρετές με ρητή εντολή να δοθούν σε όλους .Την Δικη και την Αιδώ .Την αίσθηση της δικαιοσύνης και την συνείδηση/το σεβασμό για τα αισθήματα και την γνώμη των άλλων .Καθε αρετή διδάσκεται ,κάθε εξουσία ελέγχεται για όλους ,απο όλους ....



Κοινωνικός θεσμός

Οι ανθρωποι στο διάβα του χρόνου ,πέρασαν πολλά στάδια προσαρμογής μόνον όσον αφορά το πνευματικό τους επίπεδο ,γιατι στην επιδίωξη ικανοποίησης των αναγκών τους ,η συμπεριφορά τους δεν έχει αλλάξει καθόλου η σχεδόν καθόλου.

Οι όποιες διαφορές στην ικανοποίηση των αναγκών τους εντοπίζονται στα χρησιμοποιούμενα μέσα και όχι σε αυτή την ίδια ανάγκη.

Προιόντος του χρόνου ,η ευκολία που κάλυπταν τις ανάγκες τους ,ήταν ευθέως ανάλογη με την πνευματική εξέλιξη και καλλιέργεια του ανθρώπινου πνεύματος (υψηλότερες αξίες ,όπως δημοκρατία και ελευθερία για πολλούς ..)με την σειρά της βοήθησε την οινωνική πρόοδο .

Βέβαια οι κοινωνικές κατακτήσεις υπήρξαν προιόντα χρόνιων ζυμώσεων ,συγκρούσεων, που κατέτειναν στο ίδιο σκοπό την εκπλήρωση κάποιου στόχου η οράματος, με οικονομικά κριτήρια .

Η προσπάθεια του ανθρώπου σαν μέλος κάποιας ομάδας ήταν το αποτέλεσμα της εγγενούς του αδυναμίας να αντιμετωπίσει με επιτυχία την φύση πρώτα, και άγνωστο κατόπιν .Στην επιδίωξη του αυτή βρήκε συμμάχους άλλα μέλη της ομάδας και ένωσε τις δυνάμεις του για την δημιουργία ισχυρότερου μέσου πίεσης απέναντι σε οτι τον τρόμαζε ,στην αδυναμία του δε,να εξηγήσει τον φόβο του ,απέναντι στο άγνωστο, βρήκε καταφύγιο στην θρησκεία και στους θεούς ,που εξυπηρετούσαν τις ανησυχίες του .Η έννοια τοης κοινωνίας δεν εφευρέθηκε, αλλα του ''προέκυψε''και η οικονομική του ανάγκη ξεκίνησε σαν εκπλήρωση των βασικών του αναγκών, και κατέληξε σαν μέτρο σύγκρισης με τα άλλα μέλη της ομάδας και σαν επιβεβαίωση της διαφορετικότητος του.


Σήμερα ,είναι πιο εύκολα να μελετήσουμε το παρελθόν και να προσδιορίσουμε την κοινωνική συμπεριφορά του μέλλοντος με την αλυσοτέλεια φαινομένων που έχει καθορίσει η ανθρώπινη συμπεριφορά..

Η έννοια του ''κοινωνικού θεσμού'' είναι περισσότερο η αναγκαία συνθήκη υποταγής στις ανάγκες που δεν δημιουργήθηκαν''φυσιολογικά ''αλλά εφευρέθηκαν στην απέλπιδα προσπάθεια του ανθρώπου να κάνει ενα βήμα μπροστά .Είναι μια εκτόνωση και ένας αέναος κύκλος που δεν έχει ορατό τέλος ,οδηγεί στην πόλωση και στο εκφυλισμό σε οτι ομορφότερο έχει να επιδείξει η ανθρώπινη φύση ,το πνεύμα.

Οταν ο άνθρωπος είναι μια συρραφή προγραμματισμένων ενεργειών ,μια μηχανή κατασκευής κατασκευής μηχανών , τότε οτι υπολείπεται ,είναι πολύ λίγο για να υπάρξει αντίδοτο στην μάχη ενάντια στην γήρανση του ανθρώπινου πνεύματος .

Οταν οι άνθρωποι λοιδωρούν και βυσσοδομούν απέναντι σε οτι δεν μπορούν να έχουν ,το αποτέλεσμα θα είναι μια τεχνοκρατική αδιαφορία και ίσως καταλήξουμε στο απλό σύνθημα -κόλαφο των ημερών του παρηκμασμένου αιώνα μας :

''γαία πυρί μειχθήτω '''

ΧΕΙΜΩΝΑΣ του 1991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...