Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η ΜΑΜΗ ΜΑΣ Η..ΔΡΑΧΜΗ

Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια μικρή χώρα ,η Έλλάδα ,που μόλις είχε απελευθερωθεί απο την τουρκική κυριαρχία και γινόταν κράτος με κυβερνήτη ενα καλό άνθρωπο και πατριώτη τον Ιωάννη Καποδίστρια .Ο τύπος αυτός όχι μόνο δεν έπαιρνε χρήματα απο το δημόσιο ταμείο ,αλλά έδωσε οτι είχε, και δεν είχε απο την ίδια του την τσέπη για να καλύψει τα έξοδα διοίκησης .Επινόησε μάλιστα και το πρώτο νόμισμα ,τον φοίνικα που συμβόλιζε την αναγέννηση του έθνους ,και επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στο συμφερτό των λογής- λογής ηρώων ,φρόντισε να εγκαταστήσει ενα νομισματοκοπείο στην αυλή του σπιτιού του και έκοβε χάλκινα και ασημένια νομίσματα .
Κάποια μέρα ,οι προύχοντες σκότωσαν τον κυβερνήτη ,ο οποίος ήθελε να τους στερήσει τα προνόμια που είχαν απο την τουρκοκρατία ,και μαζί του πέθανε και ο φοίνικας .και οι έλληνες ξαναγύρισαν στα γρόσια και συνέχιζαν να σφάζονται μεταξύ τους, για το ποιός θα κυβερνήσει .

Ομως ο μεγάλος θεός της Ελλάδος, μαζί ομου με τις μεγάλες δυνάμεις Γαλλία ,Αγγλία ,Ρωσία που μας αγαπούσαν πολύ, βρήκαν ενα ανήλικο νιάνιαρο πριγκηπα ,τον Οθωνα ,τον βάφτισαν Έλληνα ,και μας τον  κάναν βασιληά .Και αφού διάβασαν βιβλία ,και επνευσμένοι απο την αρχαιότητα επέλεξαν ως νέο νόμισμα την δραχμή .Αυτά κάπου το 1833 ,με την φάτσα του βασιληά στην μία όψη ,εγγύηση στα μάτια και στις τσέπες των ξεβράκωτων ..
Πέρασαν χρόνια ,έφυγε ο κακός Οθων και  ήρθε ο Γεώργιος ,αυτός ξανθός ,ακριβώς σαν το λαό που του ανέθεσαν να βασιλέψει .Και τότε η δραχμούλα ,το 1867, μπήκε στο νομισματικό  σύστημα ''της Λατινικής ένωσης'',κάτι σαν την σημερινή ευρωζώνη  και ήταν ισότιμη με τον γαλλικό ,ελβετικό, και ελβετικό φράγκο ,και φυσικά στην μια όψη μόστραρε ο ξανθομπίπουρας βασιληάς .

Και τα χρόνια περνούσαν, και όλα άλλαζαν ,μόνο η δραχμούλα ήταν μικρή και κακόχρονη .
Αρχισαν οι φασαρίες ,οι διαδηλώσεις ,και τα αναγκαία παρατράγουδα ,χρηματιστηριακές κομπίνες του Λαυρίου, και ο κος Συγγρός γνωστός και σαν εθνικός ευεργέτης αλλά και ως λεωφόρος ,έγινε συμπτωματικά πλουσιότερος εκείνα τα χρόνια .
Και το πράγμα πήγαινε κατά διαόλου και το κύριο πρόβλημα των νεοελλήνων ήταν η ανηλέητη διαμάχη Τρικούπη -Δεληγιάννη για την εξουσία ,και τότε χρεοκωπήσαμε το 1893, και μετά πάθαμε και την μεγάλη ήττα απο τους Τούρκους το 1897 .Πριν απο αυτό όμως η ελληνική οικονομία βρέθηκε κάτω απο την απόλυτη κυριαρχία των ξένων τραπεζιτών και του ''διεθνούς οικονομικού ελέγχου ''.

Και ξαναπέρασαν τα χρόνια, και η δραχμούλα έχανε άξία σε σχέση με την χρυσή λίρα και το 1921 ο υπουργός οικονομικών Πρωτοπαπαδάκης κατέφυγε στη λύση του αναγκαστικού δανείου και διχοτόμησε την δραχμή .Πράξη σωστή, και έντιμη ,αλλά αυτός έφαγε το κεφάλι του ένα χρόνο μετά στο Γουδί (δίκη των εξ ) .
Κάποιες προσπάθειες του Ε.Βενιζέλου στα 1928-1932 δεν κατέληξαν πουθενά και η δραχμή διολίσθαινε και απο 1/400 το 1926, έφθασε στα 1/1870 το 1936 ,και η εξαθλίωση της κοινωνίας είχε χτυπήσει κόκκινο .
Ηρθε η κατοχή ,ο εμφύλιος και η δραχμή συνέχιζε να πληρώνει τα λάθη ,τα μίση και τη συνέχεια ενος διαχασμού που ήταν  δευτερη έξη των άνθρωπων που βρέθηκαν( δυστυχώς) σε αυτή την χώρα .
Γινεται υποτίμηση το 1953 κατα 50% και την επόμενη χρονιά κόβονται τρία μηδενικά και το χιλιάρικο γίνεται μια δραχμή ..Τωρα έχουν το κεφάλι του Παύλου και το 1964 το χαζοκέφαλο του επόμενου βασιληά Κωνσταντίνου ,και το 1971 φεύγει ο βλακοκέφαλος και μπαίνει το πουλί της επανάστασης .

Μετα την μεταπολίτευση κυκλοφορούσαν ενα σωρό  είδη δραχμών ,ενα νόμισμα τραυματισμένο και ασθενικό , στην συνέχεια  τα πράγματα χειροτέρευαν με τον πληθωρισμό του 1978-1979, που μετά πήρε ανεξέλεκτες διαστάσεις στην δεκαετία του 1980 ...
Τότε χάθηκαν οι δεκάρες ,το πενηνταράκι, και άρχισαν να κυκλοφορούν το πεντοχίλιαρο και το δεκαχίλιαρο ,απόδειξη της κατάντιας των εθνικού μας νομίσματος . 
Ηρθε η  ευρωπαική νομισματική ένωση 1997 ,και η δική νομισματική μας ένωση το 2000 με το ευρώ να μπαίνει στην ζωή μας το 2002 ..
Και η δραχμή ;χάθηκε στην καινούργια μόδα ,στην ευρωπαική προοπτική μας ,και μπήκε στα μπαούλα των παληών και στην λήθη των νεότερων ,η μήπως δεν είναι έτσι, και βρυκολάκιασε και θέλει εκδίκηση για όσα της κάναμε τόσα χρόνια ...

Αιωνία της η μνήμη, η μήπως μια πανηγυρική και εκδικητική επιστροφή για ένα ακόμη γύρο ,με μπόλικο διχασμό και περίσσια ανοησία ,όπως πάντα ..
Θα δείξει ..άλλωστε ,ήταν άδικη η σχέση μεταξύ ευρώ και δραχμούλας ,άκου 340 όλοκληρες δραχμές για ένα μόνο ευρώ δηλαδή εσας δεν θα κακοφαινόταν ;

Τώρα που ξεσκονίζεται ,θέλει εκδίκηση και δεν συζητάει κάτω απο 1000 δραχμές για ενα κολοευρώ..

ΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...