Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Βρισκόμενοι στο αστερισμό καινούργων εννοιών ,όπως έλλειμμα ,χρέος ,spread ,cds,επιμήκυνση ,αναδιάρθρωση ,και όλων αυτών των ορισμών της υποτιθέμενης πραγματικόηττας μας , λειτουργούμε ανάποδα ,αντίθετα, και αντίστροφα .
Γίναμε γνώστες όλων αυτών χωρίς να ξέρουμε τι πραγματικά σημαίνουν, και πως μας έχουν προκύψει,και επειδή είναι και ''κακά πράγματα '' κανείς δεν μας εξήγησε ποιός φταίει ,ποιά είναι η αιτία .
Ας πάρουμε ένα και μόνο ,το χρέος .Τι σημαίνει πραγματικά δημόσιο χρέος ,πως προέκυψε ,και ποιός φταίει που σήμερα είναι ανεξέλεκτο .Προφανής και εύκολη απάντηση ,η πολιτική των πολιτικών .
Μάλιστα .Δηλαδη όλοι αυτοί δανείστηκαν χρήματα απο διάφορους κυρίως ξένους και τι ακριβώς τα έκαναν;Δεύτερη απάντηση :τα σπατάλησαν ,μάλιστα .Πήραν κάποια για πάρτη τους και κάποια άλλα τάδωσαν στους δικούς τους .Τρίτη απάντηση ,τα δώσαμε σε εισαγώμενα προιόντα ,μερσεντέ και οπλικά συστήματα δηλαδή τα επιστρέψαμε στους δανειστές μας .

Ομως αγαπητοί μου ,εδώ πρέπει να αναλύσουμε μια απλή εξίσωση ,όσα χρωστάμε κάπου έχουν πάει συγκεκριμένα, δεν εξαφανίστηκαν ,σε κάποιες τσέπες λιμνάζουν .ντόπιες και ξένες .
Εχουμε λοιπόν ένα χρέος περίπου 350 δις ευρώ δηλαδή σε δραχμές 120 με 12 μηδενικά ..
Ενα μέρος αφορά τόκους επι τόκων για τα δάνεια ,ένα μέρος είναι είναι οι εισαγωγές μας, το κόστος και των κέρδος των προιόντων που ασύστολα εισάγουμε .Απο αυτά τα δύο ,οι τόκοι επι τόκων και το κέρδος των εισαγώμενων πήγαν στις τσέπες των ξένων προστατών μας ,τράπεζών ,εταιρειών, αλλα και των λαών των χωρών αυτών ,που με την δική μας βοήθεια αύξησαν την ευημερία τους .
Ενα άλλο μέρος πήγε σε υπηρεσίες άσχετες ,άσκοπες και περιτές ,δηλαδη κατανεμήθηκε μέσα στην ελληνική κοινωνία .Ισομερώς ,δίκαια ;προφανώς όχι .Αλλά σίγουρα όλοι πήραν ,και μάλιστα κατα την δική μου άποψη πήραν πολλοί αρκετά .
Ενα μέρος πήγε σε υπερτιμολογήσεις, υπερκοστολογήσεις, σε διαφθορά και ρεμούλα .Μάλιστα .
Ποιοί είναι οι λήπτες αυτοί ;οι μεγαλοκαρχαρίες ,οι μεγαλοεργολάβοι ,αλλά και όλο το σύστημα γύρω απο αυτούς ,υπάλληλοι ,στελέχη ,προμηθευτές και πελατες τους .Και αυτοί επίσης είναι πολλοί .
Ενας μέρος πήγε σε πραγματικά έργα ,σε αναπτυξιακά προγράμματα που επειδή ήταν τέτοια έφεραν σίγουρα ένα θετικό αποτέλεσμα .Σε ποιούς όμως ; στην μείωση του χρέους;όχι βέβαια ,στις τσέπες πολλών και διαφόρων .
Πρόχειρο συμπέρασμα .Τα χρήματα είναι πολλά και κατενεμήθησαν σε πολλούς ,σχεδόν σε όλους ,
με τον ένα η άλλο τρόπο .Αυτά τα χρήματα έφεραν έσοδα στο δημόσιο φορολογήθησαν ; όχι βέβαια .
Αρα να το πρώτο σημαντικό πρόβλημα ..η φοροδιαφυγή ,φτωχό κράτος ,δανεικά ξανά και ξανά .
Που είναι αυτά τα χρήματα σήμερα ; στο εξωτερικό ,τόκοι και εισαγώμενα ,αλλά και αυτά που διανεμήθηκαν στο εσωτερικό ένα μέρος πήγε πάλι στο εξωτερικό ,με φυγή των καταθέσεων ,πέραν των άπειρων χρημάτων που υπήρχαν απο πριν απο γνωστές κατηγορίες μεγαλοεπιχειρημαιτών και εφοπλιστών κυρίως.Τα υπόλοιπα υπάρχουν εδώ γύρω μας .Π.χ,στα σπίτια ,στην οικοδομή ,το κόστος κατασκευής έφερε χρήματα στους προμηθευτές (κόστος και κέρδος ) έφερε έσοδα στις τράπεζες ,(κόστος και κέρδος ) κ..ο.κ Αρα τα χρήματα ανακυκλώθηκαν και είναι εδώ γύρω -γύρω .

Σήμερα οι περισσότεροι απο τους συμπατριώτες μας φοβούνται .O φόβος όμως αυτός δεν είναι ενα υπερφυσικό και απροσδιόριστο συναίσθημα ,οφείλεται σε πραγματικούς λόγους και αυτοί είναι δύο .
Πρώτος λόγος είναι ο φόβος να χάσουμε αυτά που έχουμε και δεν είναι λίγα .Παρένθεση -οι παλαιότεροι ας θυμηθούν την εικόνα της χώρας ,αλλά κυριώς την δικιά τους, την δεκαετία του 70 .
Σπίτια, αυτοκίνητα ,μετρητά ρούχα κλπ ,τι έχει άλλάξει και σήμερα έχουμε περισσότερα ,δουλέψαμε πιο πολύ ,πιο παραγωγικά ,είχαμε τεράστια ανάπτυξη ; Οχι βέβαια. Αυτά που έχουμε σήμερα και είναι πολλά, είναι απο τα χρωστούμενα ,και τα κλεμμένα .Αυτά δεν θέλουμε να χάσουμε και για αυτά μας κόφτει .
Ο δεύτερος φόβος είναι για το αύριο, κυρίως όσον αφορά την πορεία των παιδιών μας ,αφού ξέρουμε οτι δε μπορούμε να τους προσφέρουμε όσα εμείς κλεμμένα/δανεισμένα είχαμε, και αυτό δεν μας αρέσει .
Πρόβλημα δεύτερο ,η ενοχική αδράνεια της κοινωνίας ,η οποία είναι τροχοπέδη στην αντίδραση για να προκύψει οτιδήποτε νέο ..

Κάπως έτσι και απλοικά είναι τα πράγματα .

Tι πρέπει να γίνει λοιπόν ;
Η καλλίτερη λύση θα ήταν, να επιστρέψουμε τα χρωστούμενα όλοι μας στο κράτος, και αυτό με την σειρά του να τα γυρίσει στους δανειστές μας ,κάτι που δεν γίνεται προφανώς .

Η άλλη λύση, είναι να ζητήσουμε απο τους δανειστές μας να μας χαρίσουν ενα μέρος απο τα χρωστούμενα ,δηλαδή ενα σημαντικό κούρεμα της τάξης του 50% συμψηφίζοντας το ,με τα έσοδα τόκων,  εξαγωγών, και κατοχικών δανείων .Αυτό σημαίνει αποπομπή μας απο την ευροζώνη ,και επιστροφή στην δραχμή ,όχι εισαγωγές ,οτι παράγουμε καταναλώνουμε, και οτι μας περισσεύει πληρώνουμε τα παλιά .Σημαίνει απομόνωση ,σημαίνει περιθωροποίηση ,και εθνικούς κινδύνους ,φτωχεια και επιστροφή στην δεκαετία του 60 .Ομως είναι μια λύση που σε συνδυασμό με την αποφυγή των ίδιων λαθών, θα μας ταρακουνήσει και θα μας επαναφέρει σε μια νέα αρχή.

Η άλλη λύση που προτείνεται είναι η πώληση ,οτιδήποτε πουλιέται ,κινητό και ακίνητο,δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του χρέους, αφού και δύσκολο είναι ,και χρονοβόρο ,και τσάμπα θα γίνει, και αύξηση τιμών θα φέρει, και είναι ένα άλλο είδος δανεισμού και εξάρτησης απο τους δανειστές μας .

Πρίν όμως αποφασισθεί οτιδήποτε, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και εδώ τα πράγματα είναι απλά .Οποιος φοροδιαφεύγει και όποιος αποδέχεται την φοροδιαφυγή ,να τιμωρείται παραδειγματικά απο το πρώτο ευρώ ,σε μην μετατρέψιμες ποινές ,με δήμευση περιουσίας ,με προπηλακισμό και διαπόμπευση .Και επειδή η δικαιοσύνη είναι άρρωστη και διαφθαρμένη ,να επιβληθούν δρακόντιες διατάξεις ,για άμεση εκδίκαση ,χωρίς αναστολές και αναβολές ..
Φοροδιαφυγή ,εισφοροδιαφυγή ,υπερτιμολογήσεις ,λαθρεμπόριο , δωροδοκία   να παταχθούν αμείλικτα ,ποινές εξοντωτικές ,δήμευση περιουσίας και χλεύη .

Επίσης να δοθούν πολύ μεγάλα κίνητρα για εισαγωγή κεφαλαίων ,γεναιόδωρες παροχές και απαλλαγές αναγόρευση σε εθνικούς ευεργέτες ,προτομές και τιμές ΄.

Επιπλέον, να απευθυνθεί στις χίλιες οικογένειες που έχουν τεράστιες περιουσίες ,τις οποίες έφτιαξαν, είτε με χονδρές υποτιμολογήσεις ,είτε με λαθρεμπόριο ,είτε με φοροδιαφυγή ,είτε με προνομιακές σχέσεις με το πολιτικό σύστημα και το ευρύτερο δημόσιο ,ακόμη και μέσω των τραπεζικών μετοχών .
Ολοι αυτοί έχουν πολλά χρήματα και εδώ  και στο εξωτερικό .Οφείλουν να βοηθήσουν σημαντικά .
Το κράτος πρέπει να απευθυνθεί σε αυτούς ,βρσκοντας και την νομική φόρμουλα ,πχ χρυσό ομόλογο .
Ολοι αυτοί να απολαύσουν ιδιαίτερες τιμές,σαν επίσημοι χορηγοί της Ελλάδας ,σαν εθνικοί ευεργέτες
,να δοθούν τα ονόματα τους σε έργα ,δρόμους ,να έχουν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία ,προβάλοντας τους ,και τιμώντας τους .

Τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο ,αφού κανείς δεν θέλει να κάνει τίποτε σοβαρό .

Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος είτε να ξεπετάξουν απο την Ευρώπη ,αφού τους έχουμε γραμμένους μόνιμα ,είτε να γίνει μια έκρηξη απο ένα τυχαίο γεγονός ,απο ένα θάνατο ,μια εξέγερση ,και τότε
κλάφτα Χαράλαμπε.

Τον Ιανουάριο σε αυτό εδώ το βήμα ,έγραφα το αυτονόητο ''αγανακτήστε '' ,σήμερα επιμένω και προσυπογράφω ,συνεχίστε να πιέζετε ,αγανακτήστε ,σπρώξτε ,να παρθούν αποφάσεις ,επιτέλους .

ΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...