Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ..ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ

Εχουμε μάθει να εκπαιδευόμαστε και να μαθαίνουμε καινούργιες λέξεις και νεοελληνισμούς για να περιγράψουμε την αδυναμία μας, και το προφανές ..
Την εποχή αυτή συζητάει  σύμπας ο κόσμος την ..αναδιάθρωση ,του χρέους μας ,του δικού μου, του δικού σου ,του διπλανού και το κύρ Μανώλη που κουρεύει τον κήπο του γείτονα ..

Λέει, ένας μια μπαρούφα ,συνήθως παίρνει αυτό το περισπούδαστο ύφος του ξερόλα ,που όμως πρέπει να δείχνει οτι πονάει, σαν να υποφέρει απο δυσκοιλιότητα ,όλοι έχουν μια άποψη, τις περισσότερες φορές δεν είναι κάν δική τους ,την μεταφέρουν λάθος, απο κάποιον άλλον ,την προωθούν γιατί τους έχουν πείσει οτι είναι προς το συμφέρον τους ,άλλοι την πουλούν γιατί εξυπηρετεί τους ίδιους η κάποιους τρίτους, και πάει το πράγμα σερί κορδόνι .
Αναδιάρθρωση λοιπόν είναι η σωτηρία μας ,κάτι σαν την σωτηρία της ψυχής μας αφού εν πολλαίς αμαρτίες περιπέσαμε και ήρθε η ώρα της κάθαρσης ,κάτι απο την παραβολή του ασώτου.
Ταυτίζουμε την λέξη με το κακό ,με την κακή μας μοίρα ,με  τους κακούς ξένους , έχουμε πνευμονία ,το ξέρουμε ,αλλά παίρνουμε μαντζούνι ,αφού το πρώτο που μάθαμε είναι να κοροιδεύουμε τον εαυτόν μας, και όλους τους άλλους στην συνέχεια .

Είναι η κοινωνία η χώρα αυτή το άθροισμα των επιμέρους ανθρώπων που κατοικούν σε αυτήν ;
Εαν είναι έτσι ,τότε ας ασχοληθούμε με το άτομο ,ας ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι με τον ευατό μας πρώτιστα, και μετά ας δούμε τι κάνουν οι άλλοι .
Τι έχουμε ,και τι κάνουμε σήμερα ..
Πρώτον την δουλειά μας ,ας εξετάσουμε τον Χάρη τον Ανδρούτσο .Είναι γύρω στα σαράντα ,μικρομεσοαστική καταγωγή ,δεν ήταν ποτέ καλός μαθητής, ούτε  τίποτε το ιδιαίτερο απο πλευράς προσόντων ,ήταν επιφανειακά ευγενής ,προσπάθησε να μπεί στο ελληνικό πανεπιστήνιο αλλά δεν τα κατάφερε ,ο μπαμπάς είχε κάποια φράγκα και το παιδί μπήκε κάπου μεταξύ ενός αγγλικού μέτριου πανεπιστημίου και κάποιου ελληνικού ΙΕΚ η κολλεγίου .
Οταν βγήκε στην αγορά για δουλειά ,νόμιζε οτι θα έπιανε τον πάπα απο τα γνωστά ,και ενώ δεν το άξιζε για πολλά, στο τέλος τα κατάφερε να έχει και θέση και μισθό και να πιστεύει οτι έιναι ο καινούργιος γκουρού τρομάρα του .Πως τα κατάφερε και πέτυχε ;ελα ντέ ,δύσκολο δεν ήταν ,λίγο η
ευγενής φάτσα, λίγο η δημόσιες σχέσεις του ,λίγο η υποταγή και η εύκαμπτη μέση ,λίγο η υπονόμευση των άλλων, και νάσου ο λεβέντης στην πρώτη σειρά των καθισμάτων να παρακολουθεί .
Ο Χάρης Ανδρούτσος πρέπει να αναδιαθρωθεί ,πρέπει να κατέβει εκεί που είναι η πραγματική του θέση ,πρέπει να πάρει τα χρήματα που του αξίζουν ,πρέπει να το καταλάβει μόνος του ,οτι είναι παραπάνω και δεν το αξιζει.

Ο Ιωσήφ Γκούρας είναι ενας συμπαθής άνθρωπος λίγο πάνω απο τα σαράντα ,σπούδασε κι αυτός σε μέτριες σχολές ,αφού συνδύαζε τα απωθημένα του πατέρα του για να έχει ενα γιό μορφωμένο, με την δική του αδυναμία να προσπαθήσει περισσότερο και να βάλει τον κώλο του κάτω και να διαβάσει περισσότερο .Ο τύπος αυτός παντρεύτηκε μια εξ ίσου συμπαθή κοπέλλα ,πάνω -κάτω στην ίδια μόρφωση και κοψιά .,και κάναν τσάκα -τσάκα δυό τρία παιδιά Την μια βοήθησε ο ένας γονιός, την άλλη βοήθησε ο άλλος, και μια θεία που τους αγαπούσε, και επειδή νόμιζαν οτι η ζωή του χρωστούσε,  πήγαν και αγόρασαν μέσα σε λίγα χρόνια και αυτοκίνητο και σπίτι .Ολα, χωρίς μία προκαταβολή, με δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο,  σε σχετικά καλή γειτονιά και καινούγιο, και πλήρωναν χίλια ευρώ για το σπίτι και πεντακόσια για την αμαξάρα .Γιατί το έκαναν αυτό και υποθήκευσαν την ζωή τους για τόσα χρόνια ,και τώρα νοιώθουν άμοιροι, άβουλοι, και αβέβαιοι .
Ο Ιωσήφ Γκούρας πρέπει να αναδιαθρωθεί , αφού όλα αυτά που δήθεν ''αγόρασε'' ,σήμερα έχουν την μισή αξία που είχαν τότε ,ανήκουν  στις τράπεζες και έχουν χάσει και όλα τα χρήματα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα..

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης, είναι ένας αλλος τύπος της σημερινής εικόνας .Κοντά στα πενήντα ,μόρφωση που τσαλαβουτούσε στην μετριότητα ,καλός στα μηχανάκια ήταν, και πολύ παληά στα ποδοσφαιράκια τον είχε πάρει το μάτι μου .Μέτρια οικονομικά οι δικοί του ,με το ζόρι τά έβγαζαν πέρα .Ο πατέρας του δούλευε στον ΟΛΠ πολλά χρόνια ,ήξερε πρόσωπα και πράγματα ,και ένα πράγμα έμαθε καλά ,οτι όλα τα πράγματα έχουν το τιμημά τους .Ενα κατοστάρικο στην αρχή ,ενα χιλιαρικο μετά ,αργότερα επίσημα απο το σωματείο ,είχε και κείνο το αυθαίρετο στην Σαλαμίνα να τελειώσει .Ο Γιάννης μας ,δεν ήξερε απο όλα αυτα ,αν και κάποια μέρα άκουσε την μάνα στην κουζίνα, που μύριζε ταγκιστό λάδι, να συμβουλεύει τον πατέρα να προσέχει μην τους πιάσουν .
Ο Γιάννης παντρεύτηκε ,μια σχετικά αδιάφορη γυναίκα ,με μια προικούλα ,ενα διώροφο στις Τζιτζιφιές .Ομως την μιά είχε να βγάλει άδεια για το προικώον ,την άλλη για το αυθάιρετο ,στην δουλειά τον πιέζανε για αποτελέσματσα και αφού είχε και γονικό DNA βρήκε το τρόπο και τάκανε όλα .
Ο πολεοδόμος πήρε κάτι για να πιεί μια μπύρα την πρώτη φορά ,και για να πληρώσει την δόση του στεγαστικού την άλλη ,μύριζε τα κοράκια και τα τάιζε ,έτσι έκανε την δουλειά του ,όλοι βολεύονταν, και όλοι είχαν πιστέψει οτι έτσι είναι η κανονική ζωή ..
Εντιμότητα ,αξιοπρέπεια ,ήταν περιτώμματα και ως εκ τούτου περιτά .
Ο Γιαννάκης πρέπει να αναδιαθρωθεί ,πρέπει να καταλάβει οτι δεν μπορεί να ζεί πληρώνοντας ,αλλά να ζήσει με τις ικανότητες του ,και με αυτές να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογενειά του και να εκπαιδεύσει τα παιδιά του .

Ο Νίκος Κανάρης ζούσε στα Βόρεια προάστια ,κοντά στα πενήντα ,κονομημένος ,ήταν υπεύθυνος προμηθειών του ΟΤΕ για πολλά χρόνια ,είχε κάμει και ενα γάμο με μια δικηγόρο καλοστεκούμενη και είχαν και δύο παιδιά .Μια κόρη ,την είδα χθες να κυκλοφορεί με ενα ΜΧ5 κατακκόκινο ,για ένα φεγγάρι δούλεψε σε μια διαφημιστική σε ενα κολλητό της μάνας της .Ο γιός είναι πιο σοβαρός κυκλοφορεί με ενα ΒΜW 316 ,λίγο φτιαγμένο ,αλλά το παιδί δουλεύει μετά τις 12 στο γραφείο της μαμμάς .
Ο Νίκος έχει μια μονοκατοικία απέναντι απο το δάσος ,το σπίτι του έχει μια μεγάλη αυλή και έχει βάλει και όμορφα και ψηλά φυτά .
Αυτή η οικογένεια κάθε βράδυ έχει κόσμο και φωνάζουν ,βάζουν δυνατά την μουσική και δεν αφήνουν κανένα γείτονα να κοιμηθεί .Κάθε βράδυ που λέτε ο Νικόλας μας ,μαζεύει οτι περισσεύει απο το πλούσιο σπιτικό του, και κρυφά σαν τον κλέφτη πάει απέναντι στο δασάκι και τα πετάει .
Μα κάθε βράδυ ο αθεόφοβος ,έχει δημιουργήσει την προσωπική του χωματερή στο δάσος .
Βέβαια ξέχασα να σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό, για να μην τον αδικήσω ,είναι δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Νεα Παλάτια και απο ότι ξέρω έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα προστατεύοντας τα δικαιώματα των δημοτών ..
Ο Νίκος πρέπει να αναδιαθρωθεί ,πρέπει να σταματήσει να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα,πρέπει να μειώσει την παραγωγή σκουπιδιών του ,πρέπει αρχίσει να σκέφτεται οτι η φύση θα μας σώσει πάλι .

Η αναδιάθρωση είναι η σημαντική αλλαγή που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας ,γιατί ένα είναι βέβαιο οτι θα συμβεί ,όλα απο δω και πέρα θα είναι λιγώτερα ,θα είναι μικρότερα ,θα είναι πιο φθηνά ,θα ξαναγεμίσει η πεδιάδα απο λευκούς Ελληνες που θα καλιεργούν την γη τους ,αντι για τα πολύχρωμα ανθρωπάκια που μας έχουν υποκαταστήσει ..

Η αναδιάθρωση είναι ανάγκη επιβίωσης του καθενός χωριστά και όλων μας μαζί .Ας ασχοληθούμε με τα μικρά ,με τα ελάχιστα ,πετάξτε τις άχρηστες μεγάλες ιδέες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν ποτέ ,δοκιμάστε να κάντε μια μια μικρή αναδιάθρωση κάθε μέρα .

''είναι τόσο σχετικά τα μεγέθη που αυτοκαταργούνται .Ενα ικανό μυρμήγκι βαρύνει -σε απόλυτη αξία -περισσότερο απο ένα μέτριο πρωθυπουργό .'''

ΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...