Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ,ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΟΛΥ

Πέρασε το καλοκαίρι ,μας ξαναζάλισε ο ήλιος έκανε την σούπα που έχουμε για μαυλό πιο χυλωμένη ,πιο αραιή δηλαδή ,και έτσι με ένα μικρό τσαλίμι , την πηδήξαμε την καλοκαιρινή ραστώνη ..

Νάμαστε λοιπόν εδώ Ανδρέα ,έτσι για να θυμηθούμε και τις ένδοξες μέρες του Σεπτέμβρη ..
Στη καμβά του μοντέρνου νεοελληνισμού ,ο Σεπτέμβρης ειναι στοιχειωμένος με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Λίγοι ξέρουμε οτι, ο ''μάγκας'' Ανδρέας τόκανε το ρεσάλτο αυτόν τον μήνα ,γιατί τον ίδιο ακριβως πριν απο πολλά χρόνια ,κάποιοι πραγματικά αγανακτισμένοι είχαν μαζευτει στην πλατεία μπροστά απο το παλάτι και ζήταγαν δημοκρατία και Σύνταγμα .
Το παλάτι, είναι η σημερινή βουλή ,η μέρα ηταν τρεις του μήνα ,και ο βασιλιάς ηταν ο Οθωνας .
Παρά το γεγονός οτι ο συγκεκριμένος άναξ ,ήταν ένας βλάκας και μισός ,κάποιοι του είπαν ..δώσε κάτι στους ξυπόλητους ,οχι για κανένα λόγο σοβαρό ,αλλά για φαντάσου τι ζημιά θα κάνανε στα χαλιά του παλατιού  με τις βρωμοποδάρες τους ,αν μπαίνανε κατακεί ..
Ετσι λοιπόν τους έδωσε ένα Σύνταγμα ,που στην πορεία έγινε χαρτί υγείας και ανάλογα με ποιόν κώλο έπρεπε να σκουπίσει, του δίναμε και ένα ονομα ..

Μαζεύτηκαν λοιπόν απο τότε χρέη ,και δώστου δάνεια και φάγανε όλοι και δώσανε και στους γύρω ,και σερί κορδόνι φτάσαμε εδω ,τέρμα Πατησίων ...

Τι κάνουμε λοιπον ,μάγκες απο δω και πέρα ;
Μη μου πείτε, οτι πιστεύετε, οτι ο καλός θεός της Ελλαδος κάποια μέρα που θα τάχει τσούξει ,θα βγάλει το μπλόκ των επιταγών και θα μας καθαρίσει .Ο θεός φίλοι μου, είναι πολύ απασχολημένος αυτή την εποχή και δεν εχει χρόνο ,για τίποτε που να μας αφορά ..

Κανείς δεν μπορεί ,και κάνεις σίγουρα δεν θέλει, να μας δώσει ένα καράβι χρήματα χωρίς να μας ζητήσει να βάλουμε υποθήκη οτι έχουμε και δεν έχουμε ,κυρίως όμως να μας έχει πάντα σκυμμένους ,έτοιμους για οτι πεί το αφεντικό ..Δεν εχει σημασία τι θέλει το αφεντικό ,σημασία έχει οτι εμείς σαν υποταγμένοι, θα νοιώθουμε καθε στιγμή οτι μπορεί να ζητήσει οτι θέλει ,άρα θα ζούμε σε αυτη την παράκρουση της αναμενόμενης επιθυμίας- διαταγής του αφεντικού ..
Νέα δάνεια ,κούρεμα με την ψιλή η την χοντρή ,παράταση εξόφλησης ,και όλα αυτα τα σχετικά, είναι ασπιρίνες και χάντρες για τους ιθαγενείς ,το κυριότερο όμως είναι το γεγονός οτι, ούτε την επιλογή για το χρώμα στις χάντρες και τα καθρεπτάκια, δεν μπορούμε να έχουμε ..άρα ;

Υπάρχει λύση ,η ακόμη και ελπίδα, για να βγούμε στο ξέφωτο ; Η όλοι μας αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια ,και συνεχίζουμε να κοροιδεύουμε τον κόσμο ;

Η ζωή έχει δείξει οτι, δεν υπάρχουν αδιέξοδα ,εκτός απο αυτά που βάζουμε σκόπιμα εμείς .

Υπάρχουν λύσεις λοιπόν ;

Για να δούμε ,μια λύση. Είναι η μαζική αυτοκτονία μερικών πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας .Εαν γινόταν θα ήταν μια κάποια λύσις ,θα υπήρχε σίγουρα οικονομία και οι υπόλοιποι θα είχαν ελπίδα να την ξαναβρούν .
Η λύση αυτή έχει τεχνικές δυσκολίες ,ποιοί θα είναι αυτοί ,ποιός θα τους επιλέξει ,ποια θα ειναι τα κριτήρια ,πχ όσοι είναι κάτω απο ένα και πενήντα ύψος ,η όσοι έχουν γαλανά μάτια ;
Δύσκολο μου φαίνεται ..

Μια άλλη λύση είναι, να έχουμε μια εκκαθάριση  στυλ Καιάδα ,όλοι όσοι εχουν ένα μικρό η ένα μεγάλο ελάττωμα ,να τους μαζέψουμε σε ένα σημείο ,στον Καιάδα καλλίτερα,- που είναι και γνωστό σημείο εμπορικά-και να φωνάξουμε τους τύπους της χρυσής αυγής να κάνουν το θεάρεστον έργον ..
Φαίνεται βολική,είναι της εποχής πολιτικά,υπάρχουν  και  μπόλικοι που ευχάριστα θα τους έπρωχναν  στο γκρεμό .Ομως βρε παιδί μου ειναι λιγάκι αντιδημοκρατικό και ακραίο ..
Είναι μια λυση που πρέπει να μην   την απορίψουμε τελειως, ασε   που θα λύσουμε και κάποια    προβλήματα ανεργίας που έχουν σήμερα όσοι πρόσκεινται στην άκρα δεξιά .Επιπλέον δε,υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξουν πολιτικές πεποιθήσεις και να μειωθεί το ποσοστό της(ΧΑ) ,αφού μια τέτοια δουλειά θα ήταν ιδιαίτερα κουραστική ..

Άλλη μια λύση είναι, να φωνάξουμε τους αμερικανούς η τους Τούρκους καλλίτερα που είναι και κοντά να ρίξουν μερικές πυρηνικές βόμβες ,να τελειώσουν το project στο άψε σβήσε ..
Και αυτήν την λύση δεν πρεπει να την αποκλείσουμε τελείως ..

Ομως  μήπως υπάρχει κάποια λύση που μας διαφεύγει;
To   τεράστιο μυαλό  δούλεψε πιο πολύ , και ήρθαν σαν επιφοίτηση μερικές σκέψεις ..

Μήπως φίλοι μου αγαπημένοι, πρέπει να κάνουμε τα εξης;
Το πρώτον,να κάνουμε  μια αναδιανομή των αναγκών μας και να τις φορολογήσουμε ανάλογα με το βαθμό άμεσης ανάγκης.
Να δούμε τις ανάγκες μας απο τις βασικές και απαραίτητες μέχρι τις περιτές και τις πολυτελείς .

Αρχή μας θα είναι, όλοι οι άνθρωποι, να έχουν καλύψει τις βασικές ανάγκες τους χωρίς καμμιά εξαίρεση ,τροφή ,νερό,κάπου  να κοιμηθούν , βασική εκπαίδευση και βασική  περίθαλψη.
Το κράτος και εμείς ατομικά και προσωπικά να είμαστε υπεύθυνοι να τα εξασφαλίσουμε με οποιοδήποτε κόστος ακόμη και με άγρια και επώδυνα μέτρα .
Βάζοντας αριθμούς σημαντικότητος των αναγκών ,σε κάθε επίπεδο θα υπάρχει  φορολόγηση ,όπου στις περιτές και πολυτελείς θα είναι εξωντική και τελείως αποτρεπτική ..ενα παράδειγμα βασική ανάγκη δωρεάν και σε όλους κατηγορια πρώτη ,ποτά ,τσιγάρα, ξενύχτια, φόρος 60% κατηγορία οκτώ ,πισίνα σκάφος, φορολογια 80% κατηγορία δεκα .
Θέλεις κυριέ μου να καπνίσεις ;κανένα πρόβλημα ,θα πληρώνεις το πακέτο είκοσι ευρώ ,θέλεις να πιείς τζιν ,βότκα και το νερό που καίει ,θα πληρώνεις εκατό ευρώ το ποτήρι ..
Θέλεις ξαπλώστρα στην Ψειρού και αστακό στο cavo navarino, να  πληρώσεις φίλε μου χίλια ευρώ την μισή καρέκλα, και διακόσια ευρώ το κάθε πόδι του αστακού ..
Θα μου πείτε, θα κλείσουν όλοι αυτοί που σήμερα πουλάνε όνειρα ,πρότυπα και ευημερία ,φύκια, και οι  εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά .Ας κλείσουν ,και ας μείνουν χωρίς δουλειά , όμως όλοι θα έχουν λιγώτερες επιθυμίες ,λιγώτερες ψεύτικες ανάγκες ,και όταν το επιπεδο των αναγκών κατέβει απο ολα αυτά ,θα υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι να διανεμηθούν ..
Θα μου πείτε επίσης οτι, οι φίλοι μας οι ξένοι και οι φίλοι μας οι πλούσιοι θα ξεσηκωθούν και θα μιλανε για έλλειψη δημοκρατίας και ανταγωνισμού και παγκοσμιοποίησης και ανοικτά σύνορα .
Τρίχες κατσαρές ,να πούν και να κάνουν  οτι θέλουν ,αν δεν τους αρέσει αυτό να μας δώσουν δανεικά και αγύριστα ,να ζουμε άνετα και να τα πληρώνουν αυτοί..

Δεύτερον ,να επιβάλουμε με ''στρατιωτικό νόμο'' ,την επιστροφή όλων των νέων που είναι στο εξωτερικό και να τους ''υποχρεώσουμε'' να δουλέψουν αξιοπρεπώς στην Ελλάδα ,και μόνο ,να φέρουν ιδέες καινούργια πράγματα ,να μεταδώσουν την γνώση στους ντόπιους νέους και να δημιουργήσουμε μια γενιά μορφωμένων γενίτσαρων και φανατισμένων φρουρών της πατρίδας μας..

Τρίτον ,θέλουμε χρήματα, άμεσα , πρέπει να τα βρούμε για να θρέψουμε τους πολύ  ανήμπορους , για να καλυψουν τις βασικές τους ανάγκες ..
Μπορούμε να βρούμε ,εύκολα ,είτε με το καλό, είτε με την βία ..
Υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας ,που έχουν σήμερα πάρα πολλά χρήματα ,τα οποία έχουν προκύψει κυρίως απο μη νόμιμες, η ακόμη και μη ''ηθικές'' δραστηριότητες .
Πέστε μου, έναν απο αυτούς ,που κάποια στιγμή  στην ζωή  του δεν έκλεψε την εφορία ,δεν υποτιλόγησε ,δεν υπερτιμολόγησε ,λίγο απο λαθρεμπόριο ,λίγο απο εξασφάλιση πλεονεκτήματος απο γνωριμίες με διεφθαρμένους πολιτικούς, δημοσιογράφους κλπ .
Υπάρχει  κανείς που δεν τόκανε  ; οχι δεν υπάρχει κανείς ,ούτε μισός ..
Ολοι αυτοί έχουν κάνει χρήματα και τα έχουν και τα κλωσάνε, για να ζήσουν οι επόμενες τριάντα δικές τους γενιές, και αγνοούν το διπλανό τους στο Αιγάλεω, που δεν έχει γάλα για το παιδί του .
Τέτοια αναλγησία ,τέτοια αδιαφορία ,ανάξιοι ,μικροί, και λίγοι..

Και ας αφήσουν τα μυξοκλάμματα οτι, δεν έχουν κέρδη, στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.Και εαν όλα αυτά είναι λαικσμοί ,ωραία ας είναι.. Μπορούν όλοι αυτοί να δώσουν πίσω οτι πήραν μη νόμιμα ;
Εμένα προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει να τιμωρηθούν ,να πληρώσουν πρόστιμα και όλα αυτά τα επικοινωνιακά ,θέλω να τους αναγκάσουμε να ανοίξουν  την βαθιά μεγάλη τσέπη τους ,που την έχουν ραμμένη με ψιλοβελονια,όταν πρόκειται να τους ζητήσεις ενα ευρώ για την πλέμπα .
Ακόμη και οι ξένοι απαιτούν να γίνει κάτι τέτοιο ,και εμείς προτιμάμε να ψωμολυσάμε και να μη τους ακουμπάμε .
Γίνεται ,αυτό θα μου πείς ; Ετσι στο θεωρητικό και στο παρακαλετό δεν γίνεται τίποτε .
Θέλει άλλο τρόπο ,θέλει ο καθένας μας  να ''πιέσει'' με όποιο τρόπο ,ακόμη και με την ''βία'' .

Να χρεωθεί ο καθένας μας ,έναν απο αυτούς, και να τον αναγκάσει με οποιδήποτε τρόπο να παραχωρήσει λίγη ανθρωπιά και ευσπλαχνία και εαν χρειαστεί να τον ''τιμωρήσει'' ,εαν ξέρει οτι μπορεί, και δεν το κάνει .

Δεν γίνεται αλλιώς ,δεν μπορούν όλοι αυτοί να μην συμμετέχουν στην σωτηρία μιας κοινωνίας που τώρα περισσότερο απο ποτέ τους εχει ανάγκη .
Καμμιά φορά σε φιλολογικά και στοχαστικά τέια ,είχα την άποψη οτι, οι εθνικοί ευργέτες ήταν κατά βάση ληστές και αδίστακτοι πχ Συγρρός.
Αλλά σήμερα δεν με νοιάζει καθόλου ,εαν ειναι καλός συμπαθητικός ,αδίστακτος ,θέλω να  δώσει αυτό που  πήρε ,χωρίς τόκο ,χωρίς ποινή ,αλλά να το δώσει, σε όλους αυτούς που περιμένουν στην ουρά για το επίδομα ,θέλω να μεγαλώσει η ουρά για το επίδομα ανεργείας ,θέλω να τους βλέπω εκεί να περιμένουν,αλλά να ξέρω οτι κάποια στιγμη κάτι θα πάρουν ,κυρίως λίγη απο  την τσαλαπατημένη αξιοπρέπεια τους ,και τον ελάχιστο σεβασμό των παιδιών τους , η ακόμη το χαμηλόφωνο ευχαριστώ του ηλικιωμένου και του άστεγου ..

Δεν υπάρχει καμμία σωτηρία που θα έρθει απο άλλους ,μόνο εμείς θα σώσουμε αυτό τον τόπο ,που τον καταντήσαμε σκουπιδαριό , και χωματερή των ονείρων των παιδιών μας ..

Λοιπόν, άντε να χτυπήσουν οι καμπάνες ,να πάρουμε απο ενα ρόπαλο και να ζητήσουμε, τα απλά ,τα λίγα ,τα απαραίτητα για όλους ..

Η σωτηρία δεν θα θάρθει με τα καράβια της COSCO ,ούτε με τα ρούβλια του Πούτιν ,ουτε με τα δολλάρια των αμερικανών ,ούτε φυσικά με τα δανεικά κανενός ,θάρθει απο την μειώση των αναγκών μας σημαντικά ,απο την συμμετοχή των πλουσίων ,και απο την συμμετοχή των νέων ανθρώπων, που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική ..

Μακρυά απο κόμματα ,μακρυά απο τα μέσα ,μακρυά απο τα φληναφήματα και τις μεγάλες και μικρές παπαριές ,πολυ ασήμαντων ανθρώπων ..
Κυρίως κλείστε τα αυτιά σας ,σε αυτούς που πουλάνε ελπίδες ,κάτι ρετάλια που τώρα τελεαυταία έχουν μαζευτεί και περιμένουν κούρεμα των άλλων σύριζα ,η μεγαλώνουν την κοιλιά του καμένου γίγαντα.

Θέλω μερίδιο να δώσεις  ,έστω αντίδωρο, κύριε δήθεν ,εσύ που μου κρύβεις τον ήλιο και μου  κρύβεσαι και μετράς κάθε μέρα πόσα λεφτα έχεις στο μπαούλο σου, και στις offshore σου ..

Και εσύ, απο την άλλη πλευρα ,μην κοιμάσαι ηλίθιε ...μπήκαν στην πόλη οι εχτροί .

''Κι αν δεν μπορείς να κάνεις την ζωή σου όπως την θέλεις
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς :μην την  εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου
μες στις πολλές κινήσεις κι ομιλίες..''

Απόσπασμα από
Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ   ''ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ '' 1913...Εκατον χρόνια μετά  


ΙΑΝΟΣ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...