Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

''ΕΦΥΓΕ''


Προσπαθώ να αντιληφθώ με το λίγο μυαλό που κουβαλάω,την απύθμενη βλακεία,την ανίκητη,την μεγαλοπρεπή βλακεία,και συγχρόνως την εδραιωμένη αντίληψη οτι εαν δεν είσαι βλάκας δεν επιβιώνεις,και αναρωτιέσαι,αν όλοι αυτοί το κάνουν επίτηδες,η έπαθαν μόνιμη και ανήκεστη βλάβη.
Οπου το αυτονόητο καταντά αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας,και σοβαροφανούς ενασχόλησης,όλων μας πιά.Σάμπως,και δεν υπάρχει πια καμμιά ελπίδα,χάθηκε με αφορμή την  κρίση(;) και εξαφανίστηκε απο παντού και για πάντα.

Τέλος πάντων,σήμερα λέω,να ασχοληθώ με κάτι που το βλέπω πολύ συχνά τελευταία και έχει γίνει πια κατεστημένη έκφραση απο όλους.
''Εφυγε'',λέει ο καθείς πικραμένος και πανύβλαξ,και εννοεί απλά οτι κάποιος πέθανε.
Απο πότε η λέξη πέθανε αντικαταστάθηκε απο την λέξη''έφυγε'';
Eίναι ένα είδος χαριτωμένης μεταφοράς λόγου,που δεν μας ενοχλεί;είναι καλόηχη; και φέρνει τύχη μήπως;
''Εφυγε'',και που πήγε ωρέ βλακοέλληνες;Πήγε παρακάτω,και θα γυρίσει,να περιμένουμε να μην φάμε,έφυγε αλλά θα αργήσει και να μην πέσουμε για ύπνο,
η έφυγε και έριξε μαύρη πέτρα πίσω του και μην τον είδατε τον Παναγή;
Εννοούν''μάλλον''οτι πέθανε,τα τίναξε,τα κακάρωσε,άντε γειά,και για να μην μας κακοπέσει,λέμε,''έφυγε'',και αφήνουμε και μια χαραμάδα,που ξέρεις μπορεί και να γυρίσει στην δεύτερη τρίτη παρουσία,μετά απο χρόνια και ζαμάνια.

''Εφυγε ''και που πήγε;Aν είναι,ας πούμε γνωστός, γλυκούλης,''αδελφούλα'',καλιτέχνης,πάει λέμε στην''γειτονιά των αγγέλων''.
Ερώτηση βλακα-νικού επιπέδου:Αυτή η ρημάδα η γειτονιά,είναι μόνο για τους καλούληδεςπου άφησαν αυτόν το μάταιο κόσμο και πήγαν μόνο κατακεί; 
H μήπως είναι για όλους πιά,αφού οι νεκροί δεδικαίωνται,άρα καλοί-κακοί στην ίδια γειτονιά, αυτή των αγγέλων που λέγαμε πριν .
Είναι μακρυά αυτή η γειτονιά,γιατί έχω και μια ανησυχία,αν είναι απόσταση,πως θα την βγάζουν οι ''γλυκούληδες'' μέχρι να φτάσουν εκεί.
Πάντως πρέπει να είναι μεγαλούτσικη γειτονιά,γιατί όλοι αυτοί που πάνε εκεί,και όσοι έχουν πάει τα τελευταία μερικά εκατομμύρια χρόνια,θάναι μερικά δισεκατομύρια και άραγε πόσοι κάθε μέρα περιμένουν στην σειρά,να μπούν στην γειτονιά.
Περνούν απο κάποιο έλεγχο,διαβατήρια ας πούμε,η μπέστε σκύλοι αλέστε,και ποιός μπαίνει,η γίνεται της μουρλής και όποιος προλάβει,πρόλαβε;

Οποιος είναι γνωστός κάπως,έχει κάνει  του κόσμου τις απατεωνιές,αλλά τώρα,τέτοια ώρα τέτοια λόγια,λέμε''έφυγε''κάνουμε πως λυπούμαστε,βγάζουμε και ένα δεκάρικο λόγο για τον εκλιπόντα,και πόσο καλός άνθρωπος ήτανε -οι κακοί πριν πεθάνουν περνάνε απο το καθαρτήριο του θανάτου τους,και βγαίνουνε σένιοι -.Βάζουμε και μαύρα γυαλιά και παιρνουμε αυτό το ύφος,του κλαμμένου μ...
Και μετά πάμε στην ταβέρνα για τα συληπητήρια,και τα γέλια κοριδίας του θανάτου μας,ακούγονται σαν κακόηχα φωνήεντα.

Εκείνος ο φτωχός που πεθαίνει κάθε μέρα,ανώνυμος και αμελέτητος,εκείνος ο πιτσιρικάς που τον καταπλάκωσε το σπίτι του στην Συρία και έγινε κιμάς,εκείνη η γριά που έπεσε τανάσκελα,και παρέδωσε το πνεύμα,απλώς πέθαναν,η σιγά,μη στάξει η ουρά του γαιδάρου που θα ασχοληθούμε μαζί τους,για να τους αποκαλέσουμε με την καλλιεπή έκφραση''εφυγαν ''.
Τι είδους διαστροφή και πνευματική κατάντια είναι,να ξορκίζουμε επιλεκτικά τον θάνατο;
Δεν αντέχουμε τις λέξεις ρε πατριώτες;Αλλά,αντέχουμε,όλα τα άλλα;
Eχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ευδαιμονίας που δεν θέλουμε να χαλάσουμε την νιρβάνα μας και καταφεύγουμε σε παπαριές αυτού του στύλ''έφυγε''και''Γειτονιά των αγγέλων''.

Το δε,άλλο κουλό.Λένε οι παπαρολογούντες,έτσι για επίεδειξη καλοσύνης''Καλό παράδεισο''.Και δεν φτάνει που απαιτούν,να πάει ο δικός τους στο παράδεισο,τον θέλουν και ''καλό''.
Αυτή η ελληνική διαστροφή επιλογής κούφιων εννοιών,και χρήσης ελληνικών λέξεων για να πουν μια ανοησία,είναι η επιβεβαίωση της χειρότερης μορφής έλλειψης πολιτισμού και αυτοσεβασμού.

Θα μου πείς,και εσένα τι σε νοιάζει,πως θα αποκαλεί ο καθείς ένας,το θάνατο,την γειτονιά που θα πάει,και τον παράδεισο .
Με νοιάζει,να μην υποχωρώ στην απύθμενη βλακεία τους,με την χρήση όμορφων λέξεων για να ξεφύγουν,όχι απο την πραγματικότητα του θανάτου,αλλά από την μίζερη ζωή τους,την γεμάτη με ψεύτικη μπογιά,και την επίκληση,''ζήσε,και άσε τους άλλους να πάνε να γαμηθούν''και αν πεθάνουν,αποφασίσαμε,οτι''έφυγαν''.
Είτε,για να πάνε στην παραγκούπολη της γειτονίας των αγγέλων,είτε νάχουν''Καλό παράδεισο''.Μακρυά απο μας,και εμείς όταν τα τινάξουν εδώ είμαστε,θα τους έχουμε τότε,μια καλή κουβέντα βρε αδελφέ.

Επίσης,ισχύει οτι,αυτοί που''φεύγουν''τουλάχιστον στα καθημάς χριστιανοοθόδοξα,πάνε σε κάτι περιφραγμένα οικόπεδα,όπου βασιλεύει η σιωπή,ευδοκιμεί το πλαστικό λουλούδι και η ερημιά των τάφων;
''Εφυγαν'',και πήγαν μέχρι το κοντινό νεκροταφείο,έμειναν εκεί,μάλλον,δύσκολο εως χλωμό το βλέπω να ξανασηκωθούν,και σίγουρο είναι οτι,όλοι ξέρουν πιά,που βρίσκονται.

Ασε,που με την χρήση του''Εφυγε'',μπορούν να υπάρξουν και παρανοήσεις.
''Εφυγε ο δικός σου;'' 
Τώρα,πρέπει να ρωτήσεις περισσότερα για να καταλάβεις.
Εφυγε σε τόπο χλοερό και τόπο αναπαύσεως;Eφυγε και πήγε στα ξένα μετανάστης;
Eφυγε και πήγε για μπύρες δήθεν;Eφυγε και σε άφησε στα κρύα του λουτρού και έμεινες καγκελο;Eφυγε και πήγε,αλλά θάρθει;Eφυγε αλλά θα δούμε πότε ξαναθάρθει,Eφυγε και πήγε στα τσακίδια ;Eφυγε,και ακόμη τρέχει;Eφυγε και γύρισε να πάρει το κινητό του;
Tα τρένα που φύγαν,έφυγες άπονη,και άλλα πολλά.. 



Τελικά,όλοι μας φευγάτοι είμαστε,ένα φυγά έχουμε μέσα μας και ένα φευγιό ξορκίζουμε.

Μύλος.....

ΔΕΛΦΙΝΟΣΗΜΟΣ 














  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...