Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται ...η δραχμή

Έχω ένα σοβαρο πρόβλημα ,και θέλω βοήθεια .
Σε ποια ακριβώς δραχμή θα πάμε ξανά ;στην αργυρη δραχμη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας ,στην επίσης αργυρή δραχμη της Μακεδονίας, η στην δραχμη που κόπηκε το 1832 ,ξέρετε που; καλα το μαντέψατε, στο Μόναχο, και είχε στην μια όψη τον Βαυαρο -Γερμανό δηλαδη -βασιλιά Οθωνα και στην άλλη το βασιλικό εθνόσημο ,ήταν και αυτη αργυρη, και είχε χάλκινες υποδιαιρεσεις, και χρυσά πολλαπλάσια .

Η ιστορία μας εκδικείται ,η πρώτη δραχμη στα νεότερα χρόνια ,κόπηκε στην Γερμανία ,με ένα Γερμανό βασιλιά στην όψη και σήμερα ξανάγυρναμε στην δραχμούλα με την αοκνη βοήθεια των Γερμανών βεβαίως .
Κάποια στιγμή στην πορεία της η δραχμη ,πλαισιώθηκε με τις πεντάρες ,τις δεκάρες και τις εικοσάρες ,που είχαν και μια μεγαλοπρεπή τρύπα στην μέση .
Η τρύπες συμβόλιζαν την τρύπα στο νερό ,κάνανε οικονομία στο μέταλλο ,ήταν ιδανικά για μασούρια ,η κρυβανε κανένα μυστήριο για τάφους βασιλιάδων ..
Όμως ξέρετε οτι, μια δεκάρα της εποχής του 1912 αντιστοιχούσε σε 100 σύγχρονες δραχμές ,ασε που αγόραζες μια εφημερίδα με μια πεντάρα της δραχμής
Μια πεντάρας νιάτα ,για να θυμηθούμε και την παληά ελληνική ταινία .

Κάτι άλλο για να μαθαίνουμε ,γιατι θα το δούμε ξανά .Οταν θάρθει η δραχμη ,κάπου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το αργότερο ,θα κάνουν οτι εκαναν το 1921 .Εκοψαν στην μέση τα χαρτονομίσματα Ένα χαρτονόμισμα των 25 δραχμών ,είχε αξία 12,5 δραχμές και το άλλο μισό ανταλλαχθηκε με ομολογίες .
Θεωρήθηκε ίδιοφυές ,το έκαμε ο υπουργός οικονομικών Πέτρος Πρωτοπαπαδακης ,χρηματοδότησαν  τον πόλεμο στην Μικρα Ασία ,με την καταστροφή που επακολούθησε ,και την εκτέλεση του Πρωτοπαπαδάκη  στο Γουδί .
Επειδή ,θεωρήθηκε επιτυχία ,το ξανακάμαν αργότερα ,απο ποιον παρακαλω ;
Απο τον στρατηγό Θ.Παγκαλο ,μόνο που εκείνος δεν ήταν τόσο χοντρός ..

Απο τις πεντάρες, και τις δεκάρες ,πήγαμε στα κομμένα ,και στην συνέχεια στα χαρτονομίσματα των δύο δισεκατομμυρίων που τυπωθηκαν το 1944 .Με αυτο το χαρτονόμισμα ,έπαιρνες ένα αυγό ,και είχες δώσει πριν απο μερικούς μήνες, το σπίτι σου ,το χωράφι σου ,και όλη την περιουσία σου .
Υπάρχει και ένα χαρτονόμισμα των εκατον δισεκατομμυρίων ,που κόπηκε τον Νοέμβριο του 1944 και είχε υπογραφή του επιφανους  οικονομολόγου ,Ξενοφωντα Ζολωτα ,καταπινού πρωθυπουργού οικουμενικής κυβέρνησης .

Άρα,η ιστορία ,επαναλαμβάνεται ,εκδικείται ,και ξανάρχονται οι Γερμανοί .


Η δραχμη ήταν μαζι μας για παρα πολλα χρόνια ,είτε ολόκληρη, είτε μισή ,είτε αργυρη, είτε χρυσή ,είτε μεταλλική ,με τον Οθωνα ,με τους κάποπινούς βασιλιάδες Γερμανοτσολιαδες ,με το πουλί της δικτατορίας ,με Μεγαλεξανδρους και λοιπούς ήρωες ,και ξαφνικά αποφασίσαμε να την θαψουμε στην λήθη και στην λησμονιά .Περασαν δεκα χρόνια χωρίς αυτήν ,και αφου δεν την είχαμε καθόλου ξεχάσει ,βρυκολακιασε και ετοιμάζεται για θριαμβευτική ολική επαναφορά ..


Η καινούργια δραχμη θα είναι πιο ελαφριά ,θα στοιχίζει λιγωτερο ,θα είναι απο καλο υλικό ,και για τα μεγάλα χαρτονομίσματα θα είναι σαν τραπεζομάντηλο ,για να σου θυμίζει οτι, με 100 χιλιάδες δραχμές θα μπορείς άνετα να φας ,να έχεις ένα πλούσιο κλαρωτο τραπέζι .

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την δραχμη ,θηλυκό απο κούνια, και όχι ένα ξενέρωτο ουδέτερο ευρώ .
Υπάρχει ένα πρόβλημα ,τι θα βλέπουμε στις δύο όψεις της ;υπάρχουν δύο επιλογές

Μια είναι, να βάλουμε την Μερκελ ,είναι μια ιστορική συνέχεια Γερμανών βασιλιάδων και να μας θυμίζει, οτι υπάρχουν τόσο άσχημες γυναίκες ,και να βγάζουμε και τα απωθημένα μας ,είναι καλο για όσους θέλανε το ευρω.

Η άλλη είναι να βάλουμε ,λίγο θάλασσα, λίγο ήλιο ,και καμμια γκομενα ξανθιά με μακρυα όμορφα μαλλιά ,που να θυμίζει την Ελλάδα ,αλλα να έχει και Βόρεια ομορφιά .


Δεν θέλετε να το πιστέψετε ,αλλα λυπάμαι δεν έχει καμμια σημασία ,ούτε ενδιαφέρει κανένα .
Η δραχμη ετοιμάζεται να σπάσει τα δεσμά που την είχαν στοιχειωμένη ..

Δραχμη μου ,γλυκειά μου μην βιάζεσαι ..


Απο σήμερα μέχρι την είσοδο της δραχμής στην ζωη μας ,η απόσταση είναι μικρή .
Δεν είναι καθόλου λίγο, να ξαναβλέπεις παλιούς αγαπημένους .


Σε περιμένουμε με αγωνία και σε θελουμε πολυ .




ΔΕΛΦΗΝΟΣΗΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13:ΘΕΩΡΙΕΣ ΥΠΝΟΥ

  Είχα πέσει για ύπνο,νωρίς σχετικά,πάντα το έκανα έτσι,από φόβο,μην και δεν τηρήσω το μέτρο,μην και χαλάσω μια ισορροπία φτιαγμένη στα μέτρ...